Urmărește emisiunea live
ÎCCJ, decizie privind dreptul de circulaţie al Sorinei, fetiţa dată spre adopţie în SUA
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că Secţia specială de anchetare a magistraţilor a încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Sorina Săcărin, fetiţa de 8 ani dată spre adopţie unei familii de români din SUA, instanţa invocând prevederile CEDO. 

Decizia a fost luată în urma admiterii unei plângeri depuse de soţii Săcărin, care au contestat o ordonanţă a procurorilor de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, prin care a fost reţinut paşaportul Sorinei.

'În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentanţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 14 iulie 2020', se arată în decizia instanţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel