Iaurt cu plastic în el, retras din magazinele din România. Dr. Radu Țincu, avertisment pentru cei care l-au consumat: Sindrom inflamator la nivel intestinal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Iaurt cu plastic în el, reatras din magazinele din România. Dr. Radu Țincu, avertisment pentru cei care l-au consumat: Sindrom inflamator la nivel intestinal / Foto: Pixabay, de terriC
Iaurt cu plastic în el, reatras din magazinele din România. Dr. Radu Țincu, avertisment pentru cei care l-au consumat: Sindrom inflamator la nivel intestinal / Foto: Pixabay, de terriC
Un sortiment de iaurt a fost retras de la vânzare pentru că avea bucăți de plastic în el. Medicul Radu Țincu a explicat cât de periculos poate fi acesta.

Medicul Radu Țincu a explicat cât de periculos poate fi iaurtul cu bucăți de plastic în el care a fost retras din magazinele Lidl din România.

"Depinde în primul rând de dimensiunea acestor particule de plastic. Cu cât ele sunt mai mici, cu atât pot pătrunde mai profund la nivelul mucoasei intestinale. Însă ce pot să spun este că determină o inflamație la nivelul mucoasei, poate să determine chiar și reacții alergice la anumite persoane care au predispoziție să dezvolte astfel de reacții. Însă, cred că elementul cel mai important este determinat de această inflamație pentru că vorbim despre plastic, vorbim despre un corp străin care nu este recunoscut de organism și se va lovi, se va instala la nivelul mucoasei digestive și poate determina astfel de procese inflamatorii.

Simptomele

Ce pot să simtă pacienții? Desigur, depinde foarte mult și de cantitatea pe care o ingeră, pot să simtă anumite simptome de disconfort abdominal, dureri abdominale sau pot să aibă tulburări de tranzit intestinal. Este foarte important că astfel de alerte sunt prezente și există pentru că ele fac ca aceste produse să fie scoase din lanțul respectiv și cei care le au acasă să le poată returna", a declarat medicul Radu Țincu ieri, în cadrul emisiunii "Deschide lumea" de la Realitatea Plus.

Care sunt efectele la copii

Întrebat despre efectele la copii, dr Radu Țincu  a spus: "Avem același tip de simptomatologie și la copii, tot un sindrom inflamator la nivel intestinal. Însă, sigur, dacă discutăm despre copii, depinde și de vârsta copilului. Mulți dintre ei nu au un aparat enzimatic la fel de dezvoltat, astfel încât pot să apară anumite tulburări digestive cu o simptomatologie ceva mai zgomotoasă.

Însă, cred că trebuie să le spunem oamenilor să nu se panicheze. Plasticul nu se absoarbe, rămâne doar la nivelul tubului digestiv. Sigur că pot să apară astfel de simptome de disconfort abdominal, însă, vă spuneam, la nivel european, acest timp de alertă este foarte benefică deoarece o alertă pornită în orice țară a UE se va transmite în cel mai scurt timp în toate celelalte țări, astfel încât aceste produse contaminate în mod accidental cu substanțe toxice să fie retrase de la comercializare".

Alertă alimentară în România. Care este sortiment de iaurt retras de la vânzare pentru că avea bucăți de plastic în el

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și compania Lidl au emis o avertizare prin care arată că iaurtul Pilos vândut la găleată de 1 kg poate conține bucăți de plastic, scrie Ziarul de Iași.

Potrivit alertei emise de ANSVSA și Lidl, alerta vizează următoarele produse:

– Pilos Iaurt natur 3.5% grăsime, 1kg, cu termen de valabilitate 15.12.2022 și cod de bare 20439927,

– Pilos Iaurt natur 1.5% grăsime, 1kg, cu termen de valabilitate 12.12.2022 și cod de bare 20972790.

Potrivit avertizării, există suspiciune de contaminare a celor două produse cu un corp strĂin – masa plastică de 0.2 – 0.5 mm. Produsele pot fi returnate în orice magazin Lidl, iar contravaloarea acestora va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel