Iarna și-a intrat în drepturi la munte. Imagini spectaculoase de pe Transfăgărășan. Salvamontișii, avertisment - FOTO în articol
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Iarna și-a intrat în drepturi la munte. Imagini spectaculoase de pe Transfăgărășan. Salvamontișii, avertisment / Foto: Pixabay
Iarna și-a intrat în drepturi la munte. Imagini spectaculoase de pe Transfăgărășan. Salvamontișii, avertisment / Foto: Pixabay
A nins din nou la munte. Stratul de zăpadă este din ce în ce mai gros. 

Iarna și-a intrat în drepturi la munte. În mai multe zone a nins abundent, iar stratul de zăpadă este unul consistent. Pe internet circulă mai multe imagini cu zăpada de la munte. Imaginile de mai jos sunt de la Bâlea Lac, Transfăgărășan. 

Această fotografie a fost făcută în Vâlcea, Vârful lui Roman.

Salvamontiştii avertizează asupra pericolelor de pe trasee

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara avertizează turiştii asupra pericolelor de pe traseele montane, potecile devenind foarte alunecoase şi mai greu de parcurs după ce la munte a nins şi îngheaţă pe timpul nopţii. În zona montană de creastă a nins la peste 1.800 de metri, iar stratul de zăpadă poate ajunge până la cinci centimetri.

"Este de reţinut că în zona montană înaltă, la peste 1.800 de metri, este depus un strat de zăpadă de 2-3 centimetri, iar în alte zone până la 5 centimetri. Noaptea îngheaţă, ceea ce face ca dimineaţa potecile şi traseele să fie dificile de parcurs. Adică, s-a format un strat de gheaţă peste potecile despre care bine ştim că sunt acoperite cu pietre şi stânci", a declarat vineri, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Recomandări pentru turiștiSalvamontiştii recomandă turiştilor să aibă echipament de iarnă şi bocanci cu aderenţă la zăpadă şi gheaţă, deoarece colţarii nu pot fi folosiţi încă din cauza faptului că stratul de ninsoare este mic. Există însă riscul alunecării pe pietrele de pe poteci, mai ales la coborâre.

"Mare atenţie la trasee şi la distanţa dintre punctele pe care vor să le atingă pe acestea, pentru că ziua este scurtă şi s-ar putea ca la întoarcere să ne prindă noaptea. De aceea, trebuie să avem la noi o lanternă, o haină de vânt şi una de temperaturi scăzute. Nu în ultimul rând, să nu meargă singuri pe munte. O simplă alunecare sau o entorsă pot avea un final nedorit, mai ales că în zonă nu este semnal de telefonie mobilă peste tot. Nu are cine să te ajute, dacă eşti singur", a punctat Bodean.

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara vor fi prezenţi, la acest sfârşit de săptămână, în zonele frecventate de turişti, dar şi la punctele de permanenţă de la Râuşor, Alunii Negri, Parâng şi Straja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel