„Iarnă demografică“ în Italia. Papa Francisc: O societate care nu primește viața încetează să mai trăiască
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
„Iarnă demografică“ în Italia. Papa Francisc: O societate care nu primește viața încetează să mai trăiască  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
„Iarnă demografică“ în Italia. Papa Francisc: O societate care nu primește viața încetează să mai trăiască / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Papa Francisc se declară îngrijorat de situația demografică în care se află Italia. Suveranul Pontif a vorbit în prezența mai multor politicieni italieni de rang înalt, printre care prim-ministrul Mario Draghi și primarul Romei, Virginia Raggi.

Papa Francisc s-a declarat îngrijorat vineri, 14 mai, la Roma, la evenimentul „Statele generale de naștere” organizat de asociațiile de familii italiene în care s-a abordat situația demografică precară a Italiei, a raportat La Croix. Papa a fost invitat să vorbească în prezența mai multor politicieni italieni de rang înalt, printre care prim-ministrul Mario Draghi și primarul Romei Virginia Raggi.

„În timpul fazelor de reconstrucție care au urmat războaielor care au devastat Europa și lumea în secolele trecute, nu a existat nici o reluare fără o explozie de nașteri”, a precizat Papa Francisc în timpul discursului său. Papa și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Italia va deveni o „țară bătrână, nu datorită istoriei sale, ci mai degrabă datorită vârstei înaintate a poporului”.

„O societate care nu primește viața încetează să mai trăiască”, a punctat Papa Francisc.

Italia se află într-o situație demografică precară

Cu 1,27 copii pe femeie (comparativ cu 2,44 în 1961), tendința de a avea un singur copil a devenit o regulă în. Aceasta este o rată mult mai mică decât în ​​Franța, unde cifra se ridica la 1,88 copii pe femeie în 2019.

"Unde este comoara noastră, comoara societății noastre? La copii sau la finanțe?" a întrebat Suveranul Pontif.

El a atribuit această „iarnă demografică” unei slăbiciuni structurale a societății italiene, precum și mentalității individualiste.

"Mesajul care se răspândește este că prosperarea este sinonimă cu a câștiga bani și a avea succes, iar copiii devin o barieră, ceea ce nu ar trebui să împiedice aspirațiile personale ale nimănui. Această mentalitate este gangrena pentru societate și face viitorul nesustenabil", a completat Papa.

"Cred că, cu tristețe, femeile care sunt descurajate de job-urile lor să aibă copii. Cum este posibil ca unei femeie să-i fie rușine de cel mai mare cadou pe care ți-l poate oferi viața?" a întrebat el, adăugând că „nu femeia, ci societatea ar trebui să fie rușinată”.

„Rata dramatică a natalității și cifrele înspăimântătoare ale pandemiei fac apel la schimbare și responsabilitate”, a mai spus Papa Francisc.

Papa a mai făcut astfel de declarații

"Un sociolog italian mi-a spus zilele trecute, vorbind despre iarna demografică din Italia, că în 40 de ani va trebui să importăm străini, astfel încât să poată lucra și să plătească impozite pentru pensiile noastre", îi spunea Papa Francisc unui jurnalist francez în timpul zborului care îl ducea în Irak.

„Voi, francezii, sunteți mai vicleni, de 10 ani aveți o lege care susține familiile, iar rata natalității este foarte importantă”, spunea Papa acum câteva luni, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel