EXCLUSIV. Artist român: Dacă aș face un lucru vulgar, toate televiziunele ar vorbi despre mine. Valorile nu sunt promovate în România
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Avem o țară frumoasă! Și plină de oameni frumoși care excelează în diferite domenii. Aproape nimeni nu îi cunoaște, dar cu toate acestea ei fac lucruri excepționale. Este și cazul maestrului Dumitru Macovei pe care l-am întâlnit la vernisajul expoziției de pictură ”Mirajul Luminii”, eveniment organizat în cadrul proiectului Cotemporanii. Pictorul a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News în care a vorbit despre rolul artei în România. 

[caption id="attachment_425774" align="aligncenter" width="584"] Dumitru Macovei[/caption]

Dumitru Macovei este din Moinești, județul Bacău și în colecția sa se pot găsi peisaje, portrete, natură statică și interioare, dar și multe desene. Crede că există o oarecare legătură între locul nașterii și talent: ”Dacă trăiam în București, poate îmi făceam mai ușor vizibile creațiile, dar locuind în provincie este puțin mai greu. Mai importantă decât toate este bucuria de a lucra și de a cerceta”.

Tinerii, încurajați să meargă spre pictură, deși este o meserie grea

Întrebat dacă îi încurajează pe tineri să aleagă o carieră în artă, respectiv pictură, maestrul a spus că pentru fiecare om, Dumnezeu are un destin. ”Cred că Cel de Sus trasează drumul fiecăruia, dar i-aș spune de la început adevărul – este un domeniu dur și nu poți trăi doar din pictură. În schimb, cred că s-au schimbat vremurile față de momentul în când eram tânăr. Oamenii au mai multe posibilități, pot ieși mai ușor din țară. Mă refer și la modul de exprimare. Condițiile sunt cu totul altele, dar contează să ai și mult talent. De asemenea, nu trebuie să te lași doborât de necazuri. Orice greutate avută în viață trebuie să fie un pas înainte, trebuie să te trimită la un mod de a face lucruri bune și mai departe.”

În România, artiștii nu sunt promovați așa cum ar trebui

Dumitru Macovei este unul dintre puținii români care fac cinste și în fața cărora nu putem decât să ne înclinăm. Cu toate acestea, despre oamenii ca el se știu puține lucruri. De ce? Greu de spus, pictorul a explicat care crede că este cauza: ”Dacă aș face un lucru vulgar, toate televiziunele ar vorbi despre mine. Despre artiști nu prea se mai discută. Din păcate, asta e! Nu pot să dau vina pe ziariști. Cred că mai degrabă societatea în sine e puțin bolnavă. Ceea ce se întâmplă în zilele noastre îmi lasă un gust amar. Valorile nu sunt promovate în România. Pe primele pagini ale ziarelor sunt tot felul de personaje care au nimic de-a face cu viața publică”.

Are o tolbă de planuri pentru 2014, dar nu a vrut să sufle o vorbă despre ele de teamă că nu le va mai putea duce la bun sfârșit. Greu de crezut în condițiile în care aruncăm o privire peste picturile realizate până acum unde putem vedea cu ușurință că talentul și experiența au făcut lucruri de ispravă.

Mirajul Luminii, expoziție care adună creațiile unora dintre cei mai valoroși artiști români

Chiar dacă nu citim zilnic în ziare articole despre ei, sunt oameni extrem de valoroși care ne fac viața mai frumoasă. Pentru a vă convinge de acest lucru, trebuie să vizitați expoziția Mirajul Luminii care găzduiește picturile unor artiști de seamă. În afară de picturile lui Dumitru Macovei, puteți admira și tablouri semnate de Vasile Crăiță Mândră, Corneliu Drăgan- Târgoviște, Sorin Iosub, Marinela Mantescu, Ion Mihalache sau Ștefan Pelmuș. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13 februarie – 7 martie și reprezintă, în cadrul proiectului Contemporanii, încununarea minunatei întâmplări care a reprezentat-o tabăra de pictură de la Balcic din luna octombrie, anul 2013.

[caption id="attachment_425779" align="aligncenter" width="584"] Artiștii care au expus creații de excepție la expoziția Mirajul Luminii[/caption] Despre artistul Dumitru Macovei puteți afla mai multe lucruri accesând site-ul personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel