Data actualizării:
Data publicării:

HSBC, bancă. Scandal financiar în care sunt implicați sute de clienți din România

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp

România este implicată într-un scandal care a scos la iveală că elita lumii păstrează o mulțime de bani departe de ochii indiscreți ai fiscului din țările lor de origine, menținându-i în conturi private din Elveția, unde bancherii sunt obligaţi prin lege să păstreze secretul bancar.

Totul s-a întâmplat în Elveția unde banca britanică HSBC este acuzată de spălare de bani și fraudă. Astfel, banca HSBC ar fi permis clienților săi să evite autoritățile fiscale.

219 clienți români avea deschise la HSBC 549 de conturi

Potrivit România TV, pe listele de clienţi ale HSBC din Elveţia se regăsesc 219 clienţi din România, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 800 de milioane de dolari.

Banca britanică este acuzată că a lucrat cu infractori internaţionali, între care şi traficanţi de arme, cu oameni de afaceri corupţi şi cu polticieni. Sumele totale din întregul sistem depăşesc 100 de miliarde de dolari.

O echipă de jurnalişti din 45 de ţări a desfăşurat o anchetă care scoate la lumină conturile criminalilor, traficanţilor, evazioniştilor, politicienilor şi celebrităţilor.

VEZI ȘI: Reacția lui Teodorovici după perchezițiile DNA la minister

Nume vehiculate - politicieni și din România

Printre personalităţile care apare în dosar se numără Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, fiul fostului preşedinte francez Francois Miterand, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh și lista continuă. De asemenea, printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicienidin Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.

Ce se întâmpla, de fapt

Banca HSBC profita din legăturile comerciale cu traficanţi de arme, cu regimurile dictatoriale din lumea a treia, cu traficanţi de diamante de conflict, care finanţează grupările insurgente, şi alţi infractori internaţionali.

Banca îi reasigura în repetate rânduri pe clienţi că nu va divulga detalii despre conturile lor autorităţilor naţionale, chiar dacă ar fi fost probat faptul că acestea nu erau declarate organelor fiscale. Angajaţii HSBC au discutat cu clienţii inclusiv modalităţile prin care aceştia pot evita să plătească taxe în ţările lor de origine. Cea mai populară metodă era deschiderea ce conturi pe numele unor companii offshore.

Documentele obţinute de ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) prin intermediul publicaţiei franceze Le Monde arată că relaţiile băncii cu clienţii includeau o serie de comportamente ilegale care aveau ca scop ascunderea a sute de milioane de dolari de autorităţile fiscale.

Conducerea băncii a vrut să distrugă ancheta jurnaliștilor

SWISSLEAKS scoate la iveală felul în care unii dintre clienţii HSBC, una dintre cele mai mari din lume, făceau călătorii la Geneva pentru a retrage sume mari de bani, uneori în bancnote folosite. Sume uriaşe erau controlate de traficanţi de diamante, cunoscuţi pentru faptul că operează în zonele de conflict şi vând pietrele preţioase pentru a finanţa grupările de insurgenţi.

HSBC, bancă al cărei sediu central se află la Londra şi care are sucursale în 74 de ţări de pe şase continente, a insistat iniţial ca datele obţinute de jurnalişti să fie distruse. La sfârşitul lunii ianuarie, după ce i-a fost comunicat rezultatul final al anchetei jurnalistice, conducerea HSBC a adoptat o altă poziţie, admiţând faptul că politica băncii a fost "semnificativ sub standardele epocii", dar că "în ultimii ani banca a făcut paşi importanţi în implementarea unei reforme şi întru îndepărtarea clienţilor care nu corespundeau standardelor stricte ale HSBC, inclusiv a celor suspectaţi de fraudă fiscală", ceea ce a dus la o reducere cu aproximativ 70% a numărului de clienţi, după 2007.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel