Hong Kong sacrifică 2.000 de hamsteri, după depistarea unui focar de COVID-19 printre rozătoare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Hong Kong sacrifică 2.000 de hamsteri, după depistarea unui focar de COVID-19 printre rozătoare  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Hong Kong sacrifică 2.000 de hamsteri, după depistarea unui focar de COVID-19 printre rozătoare / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
2.000 de hamsteri vor fi eutanasiați în Hong Kong, după depistarea unui focar de coronavirus în rândul acestora.

Autoritățile din Hong Kong au intervenit într-un magazin de animale de companie, confiscând un număr de hamsteri pentru a fi eutanasiați în urma unui focar de Covid. O mulțime de oameni s-a adunat în afara magazinului, în timp ce animalele erau luate în cutii.

Familiilor care au cumpărat un hamster de la magazinul de animale Little Boss li s-a spus să predea animalul de companie pentru a fi eutanasiat. Aproximativ 2.000 de hamsteri și alte mamifere mici urmează să fie sacrificate din cauza focarului de la magazin.

Petiție împotriva eutanasierii

Mii de oameni au semnat o petiție împotriva acestei mișcări. Spre deosebire de multe alte locuri, Hong Kong a menținut o strategie „zero Covid” concentrată pe eliminarea bolii.

Autoritățile au anunțat decizia marți, după ce un focar al variantei Delta, la un lucrător din magazin, a determinat oficialii să testeze sute de animale de acolo, iar 11 hamsteri au fost găsiți pozitivi. Oficialii spun că poate fi un exemplu de transmitere de la animal la om a SARS-CoV-2.

Doar hamsterii de la magazinul de animale Little Boss din Causeway Bay păreau a fi afectați, dar alte animale de acolo, cum ar fi iepurii și chinchilla, nu au fost pozitive.

Totuși, ca „măsură preventivă”, 2.000 de hamsteri și alte mamifere mici din oraș vor fi ucise. Animalele sunt răspândite în 34 de magazine de animale de companie și centre de depozitare.

Virusul poate fi luat și de animale

Virusul care provoacă Covid-19, Sars-Cov-2, poate fi luat de animale, inclusiv câini, pisici, dihori și rozătoare, toate ținute în mod obișnuit ca animale de companie. Dar nu există dovezi clare că animalele de companie pot transmite cu ușurință infecția oamenilor.

„Deţinătorii de animale de companie ar trebui să respecte o bună practică de igienă, inclusiv să se spele pe mâini după ce au atins animalele, după ce le-au manipulat alimentele sau alte obiecte şi să evite sărutarea animalelor”, a declarat directorul departamentului de agricultură din Hong Kong, Leung Siu-fai, reporterilor la o conferinţă de presă.

Proprietarii de hamsteri „ar trebui să-i țină acasă”, a spus ea, potrivit BBC.

La sfârșitul anului 2020, milioane de nurci de crescătorie din Danemarca au fost sacrificate pe fondul temerilor legate de mutațiile virusului care pot apărea la animale. De asemenea, Spania a sacrificat 100.000 de nurci (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel