Hong Kong adoptă o lege controversată care acordă guvernului mai multă putere pentru a stompa disidența
Parlamentul din Hong Kong a adoptat în unanimitate o nouă lege a securității care acordă guvernului mai multă putere pentru a stompa disidența.
Noua legislație amenință cu pedepse de închisoare pe viață pentru infracțiuni precum trădarea și insurecția, precum și cu pedepse severe pentru alte infracțiuni, cum ar fi sabotajul, interferența externă și furtul de secrete de stat.
Consiliul Legislativ din Hong Kong, care este plin de loialiști ai Beijingului, afirmă că noua lege are ca scop protejarea securității naționale.
Cu toate acestea, mișcarea este văzută pe scară largă ca fiind cel mai recent pas în cadrul unei ample represiuni politice, în urma protestelor de stradă pe scară largă din 2019 care au contestat dominația Chinei asupra teritoriului semiautonom.
Criticii se tem că noua legislație - o extindere a controversatei impuneri din 2019 a Legii privind securitatea națională a Beijingului - va eroda și mai mult libertățile civile pe care guvernul lui Xi Jinping a promis să le păstreze timp de 50 de ani atunci când fosta colonie britanică a revenit la conducerea chineză în 1997.
Amnesty International a descris adoptarea noii legislații - numită Articolul 23 - ca fiind o "lovitură zdrobitoare pentru drepturile omului în oraș".
"Adoptarea articolului 23 trimite cel mai clar mesaj de până acum că foamea autorităților din Hong Kong de a se conforma voinței Beijingului depășește orice angajamente anterioare privind drepturile omului", a declarat grupul.
"O să facă întregul sistem mai draconic"
Între timp, ministrul britanic de externe, Lordul Cameron, a declarat că noua lege va avea "implicații de anvergură" asupra drepturilor și libertăților celor care trăiesc și lucrează în Hong Kong.
"Impactul general al noii legi privind securitatea națională din Hong Kong este că va afecta și mai mult drepturile și libertățile de care se bucură orașul", a spus el într-o declarație.
"Aceasta subminează punerea în aplicare de către Hong Kong a obligațiilor internaționale, inclusiv a Declarației comune sino-britanice și a Pactului internațional privind drepturile civile și politice", spune Cameron.
Nathan Law, un activist și politician din Hong Kong care locuiește acum la Londra, a declarat pentru Sky News: "Această lege privind securitatea națională nu va face decât să fie mai represivă și să facă întregul sistem mai draconic."
Law a declarat că guvernul din Hong Kong a "adoptat în întregime înțelegerea RPC, care vede lumea ca fiind plină de forțe ostile... cum poți spune că Hong Kong este încă liberal sub această lentilă care privește lumea?".
Opoziția a fost redusă la tăcere
Decizia vine în completarea unei legi similare impuse de Beijing în urmă cu patru ani, care a redus deja în mare măsură la tăcere vocile opoziției din oraș.
După vot, liderul din Hong Kong, John Lee, a anunțat în sala de consiliu că legea va intra în vigoare la 23 martie.
Președintele Consiliului Legislativ, Andrew Leung, a declarat: "Sunt pe deplin de acord cu ceea ce a spus șeful executivului: cu cât mai repede se va finaliza legislația, cu atât mai repede va fi ajutată securitatea națională".
Guvernul orașului spune că noua lege va afecta doar "o minoritate extrem de mică" de locuitori neloiali.
Atât guvernul chinez, cât și cel din Hong Kong spun că legea inițială privind securitatea națională impusă de Beijing a readus stabilitatea după protestele din 2019.
Cu toate acestea, scena politică a orașului s-a schimbat dramatic de atunci, mulți activiști importanți fiind fie urmăriți penal, fie căutați în străinătate.
Mijloace media influente pro-democrație, precum Apple Daily și Stand News, au fost, de asemenea, închise, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News