Hipertensiunea, o afecțiune silențioasă. Efecte în corp înainte ca simptomele să fie evidente
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Facebook / Vasi Rădulescu
Foto Facebook / Vasi Rădulescu
Medicul și scriitorul Vasi Rădulescu explică care sunt efectele hipertensiunii asupra corpului.

„Deoarece hipertensiunea este adesea o afecțiune silențioasă, aceasta poate provoca leziuni corpului dumneavoastră de ani de zile înainte ca simptomele să devină evidente. Dacă hipertensiunea nu este tratată, s-ar putea să vă confruntați cu complicații grave, chiar fatale”, precizează medicul Vasi Rădulescu.

Potrivit acestuia, complicațiile hipertensiunii includ următoarele:

Arterele deteriorate

„Arterele sănătoase sunt flexibile și puternice. Sângele curge liber și neobstrucționat prin arterele și vasele sănătoase. Hipertensiunea arterială face arterele mai dure, mai strânse și mai puțin elastice. Aceste daune facilitează depunerea grăsimilor dietetice în arterele dumneavoastră și restricționarea fluxului sanguin. Aceste daune pot duce la creșterea tensiunii arteriale, blocaje și, în cele din urmă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Inima avariată

Hipertensiunea îți face inima să lucreze prea mult. Presiunea crescută din vasele de sânge forțează mușchii inimii să pompeze mai frecvent și cu mai multă forță decât ar trebui să facă o inimă sănătoasă. Acest lucru poate cauza o inimă mărită.

O inimă mărită vă crește riscul pentru următoarele:

insuficiență cardiacă
aritmii
moarte subită
infarct

Creierul deteriorat

Creierul dvs. se bazează pe un aport sănătos de sânge bogat în oxigen pentru a funcționa corect. Tensiunea arterială ridicată poate reduce aportul de sânge al creierului:

Blocajele temporare ale fluxului sanguin către creier se numesc atacuri ischemice tranzitorii (TIA).
Blocajele semnificative ale fluxului sanguin determină moartea celulelor creierului. Acest lucru este cunoscut sub numele de accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arterială necontrolată vă poate afecta, de asemenea, memoria și capacitatea de a învăța, de a vă aminti, de a vorbi și de a raționa. Tratarea hipertensiunii arteriale nu șterge sau inversează efectele hipertensiunii necontrolate. Cu toate acestea, reduce riscurile pentru problemele viitoare”, a scris Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel