Data publicării:

Hipertensiunea arterială lovește și creierul

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Hipertensiunea arterială nu reprezintă un pericol major doar pentru inimă, ci și pentru creier. Ea crește în mod semnificativ riscul de a dezvolta demență. Vârsta critică este în jur de 50 de ani. 

Un studiu publicat în European Heart Journal semnalează că hipertensiunea arterială se asociază cu un risc crescut de demență. La studiu au participat 9.000 de persoane (o treime femei și restul bărbați), cu vârste între 35 și 55 de ani, monitorizate peste 30 de ani (1985-2017). Tensiunea arterială a fost măsurată periodic, iar datele au fost corelate cu cazurile de demență. 

Hipertensiune arterială la 50 de ani

O valoare a tensiunii arteriale sistolice egală sau mai mare de 130 mmHg la vârsta de 50 de ani se asociază cu o creștere de 53% a riscului de demență. Cercetătorii de la University College din Londra au constatat de asemenea că o tensiune arterială peste 130 mmHg pe o lungă perioadă, între 45 și 61 de ani, se asociază cu o creștere de 72% a riscului de demență. 

În schimb, hipertensiunea arterială apărută după vârsta de 60 sau 70 de ani nu se asociază cu un risc de demență mai mare. 

Această asociere dintre hipertensiunea arterială și demență se constată indiferent de prezența altei boli cardiovasculare. 

O ipoteză ce poate explica această legătură este posibilitatea ca pacienții cu hipertensiune arterială să sufere accidente vasculare tranzitorii, minore, silențioase . Aceste leziuni trec neobservate, dar pot cauza daune la nivelul creierului, mai ales dacă se repetă în timp, explică oamenii de știință. 

Citește mai multe despre: Mini-accidentul în creier. La ce trebuie să fii atent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel