Hipertensiunea arterială, influențată de temperatura din casă
Cu cât temperatura din locuință este mai scăzută, chiar și vara prin folosirea aerului condiționat, cu atât riscul de a face hipertensiune arterială este mai mare, potrivit cercetătorilor britanici.
Analizând stilul de viață al persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, cercetătorii de la University College of London au constatat că există o legătură importantă între temperatura din locuință și creșterea tensiunii arteriale.
Potrivit cercetătorilor, fiecare grad în minus în interiorul locuinței se asociază cu o creștere a tensiunii sistolice cu 0,48 mmHg, adică a presiunii sângelui în artere în momentul în care inima se contractă pentru a trimite sângele în corp, și cu 0,45 mmHg a tensiunii diastolice, adică a presiunii sângelui în artere în momentul în care inima de dilată și se umple cu sânge).
Cercetătorii britanici, al căror studiu a fost publicat în revista Hypertension, avertizează că temperatura scăzută în interior îi afectează în principal pe cei care nu fac mișcare. Or, sedentarismul în sine este un factor de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii.
În schimb, activitatea fizică ajută la diminuarea riscului de hipertensiune.
„Cercetarea noastră contribuie la explicarea frecvenței crescute a hipertensiunii arteriale în sezonul rece, precum și a înmulțirii deceselor prin accident vascular cerebral și infarct în timpul iernii. De asemenea, atragem atenția că și temperatura din interior trebuie luată în serios de către medicii care monitorizează persoanele cu hipertensiune arterială și să aibă în vedere modificarea tratamentului în perioada rece”, a declarat dr. Stephen Jivraj, de la Institutul de epidemiologie al universității londoneze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News