Data publicării:

Tot mai mulți români suferă de hipertensiune arterială

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
hipertensiune
hipertensiune

Hipertensiunea arterială afectează tot mai mulți români, iar principalul factor de risc îl reprezintă stilul de viață dezechilibrat, caracterizat prin consum crescut de sare, alimente nesănătoase, sedentarism, au avertizat specialiști cardiologi, cu ocazia Congresului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davilla”.  

Prevalența hipertensiunii arteriale în țara noastră este în creștere, aproape 45% dintre adulții români suferind de această boală. Vestea bună este că majoritatea hipertensivilor respectă tratamentul. 

„Vedem că şapte din zece adulţi hipertensivi sunt trataţi, trei din zece au valori controlate. Totuşi prevalenţa este mare. Probabil, în primul rând pentru faptul că au un stil de viaţă prost şi că obezitatea, diabetul, dislipidemiile şi mai ales consumul de sare au crescut în loc să scadă. În populaţia generală, consumul de sare, în special la bărbaţi - şi ştim că toată lumea pune sare înainte de a gusta mâncarea -, este de peste 12 grame, facem parte dintre ţările cu un consum foarte mare de sare. Se recomandă să fie sub 5 grame consumul pe 24 de ore, unii spun sub 4 grame. Hipertensivii în schimb au consum de sare şi mai mare. Faţă de normotensivi vedem că practic a crescut cu două procente faţă de ceilalţi”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, președintele Societății Române de Hipertensiune Arterială.

„Pâinea e cel mai sărat produs”

„Sarea este un factor important de creştere a tensiunii arteriale şi apariţia complicaţiilor cardiovasculare la hipertensivi este consumată într-o proporţie mare în România. Trebuie să încercăm să convingem societăţi ştiinţifice, minister de Sănătate, minister poate de Educaţie şi patronatele din industria alimentară să promovăm prin Parlament legi care să reducă nu foarte mult consumul, dar să începem cu puţin şi să putem reduce sarea din alimentele semipreparate. Pâinea este cel mai sărat produs", a atenţionat prof. dr. Maria Dorobanțu. Medicul a spus că în ţările în care s-a redus consumul de sare s-a redus în decurs de câţiva ani şi prevalenţa hipertensiunii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel