Data actualizării:
Data publicării:

Hipertensiune arterială: testul cu ceas care dezvăluie riscul de demență

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Un simplu test care constă în desenarea cadranului unui ceas ar trebui aplicat în mod obișnuit pacienților cu hipertensiune arterială pentru detectarea riscului de demență, potrivit unui studiu prezentat astăzi, 27 august, la Congresul European de Cardiologie 2018 de la Munchen. 

Pacienții cu hipertensiune arterială care au și funcția cognitivă afectată prezintă un risc crescut de apariție a demenței în termen de 5 ani. În ciuda acestei legături cunoscute, funcția cognitivă nu este evaluată de obicei la pacienții cu valori crescute ale tensiunii arteriale. 

„Abilitatea de a desena numerele pe cadranul unui ceas la locul potrivit este o modalitate ușoară de a afla dacă un pacient cu hipertensiune arterială are deficit cognitiv, a spus autorul studiului dr. Augusto Vicario, de la Institutul Cardiovascular din Buenos Aires, Argentina. Identificarea acestor pacienți oferă posibilitatea de a interveni înainte de dezvoltarea demenței.”

Studiul a evaluat utilitatea testului de desenare a ceasului, comparativ cu examinarea Mini-Mental State (MMSE) pentru a detecta deficitul cognitiv în cazul a 1.414 adulți cu hipertensiune arterială din 18 centre de cardiologie din Argentina. Media tensiunii arteriale a fost de 144/84 mmHg, vârsta medie a pacienților - 60 de ani, iar 62% au fost femei. 

Hipertensiunea arterială și desenul unui ceas

Pentru testul de desenarea a ceasului, pacienților li s-a dat o foaie de hârtie cu un cerc cu diametrul de 10 cm. Ei au fost rugați să scrie numerele ceasului în poziția corectă în interiorul cercului și apoi să traseze limbile ceasului indicând ora 15:40. Pacienții au fost evaluați ca având normal funcție cognitivă normală sau deficit cognitiv moderat sau sever. Testul cognitiv clasic MMSE are 11 întrebări și un punctaj maxim de 30 de puncte, care indică insuficiență cognitivă ușoară sau medie (24-30), severă (0-17).

Cercetătorii au descoperit o prevalență mai mare a deficitului cognitiv în cazul aplicării testului de desen (36%), comparativ cu testul clasic MMSE (21%). Trei din zece pacienți care au avut un scor normal MMSE au avut un rezultat anormal la desenului ceasului. Diferența dintre cele două teste a fost mai mare la pacienții cu vârstă medie. 

Dr. Vicario a spus: „Studiul nostru sugerează că testul ce presupune desenul unui ceas ar trebui să fie pe primul loc în cadrul examinărilor pentru detectarea precoce a deficitului cognitiv la pacienții cu hipertensiune arterială, în special la vârste de mijloc. Noi credem că rezultatul testului de desen poate fi considerat o evaluare a daunelor vasculare silențioase pe care hipertensiunea le produce în creier și identifică pacienții cu risc crescut de a dezvolta demență. În studiul nostru, mai mult de o treime dintre pacienți au fost expuși acestui risc". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel