Hidroelectrica ar putea încheia contracte directe cu marii furnizori. Iată în ce condiții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Hidroelectrica ar putea încheia contracte directe cu marii furnizori. Iată în ce condiții
Hidroelectrica ar putea încheia contracte directe cu marii furnizori. Iată în ce condiții
Hidroelectrica aşteaptă apariţia unei pieţe speciale pentru a încheia contracte bilaterale direct cu marii furnizori şi pentru a elimina intermediarii cu comportamente speculative, a declarat, joi, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinţei Focus Energetic. 

El a fost întrebat de ce producătorii nu vând energie în această perioadă către furnizori, aşa cum afirmase, în aceeaşi conferinţă, şeful E.ON România, Volker Raffel. 'A existat obligaţia pentru producători să furnizeze energie prin contracte bilaterale până la finalul anului pentru consumul propriu tehnologic şi ulterior au fost adăugate şi alte categorii. Pentru anul viitor nu există o astfel de obligaţie. De aceea, având în vedere istoria Hidroelectrica vizavi de contractele bilaterale, am preferat să participăm la creionarea unei pieţe competitive a contractelor bilaterale, astfel încât să avem un cadru cât mai competitiv', a explicat reprezentantul Hidroelectrica.

În opinia sa, aşa cum există o platformă pentru marii consumatori, aşa ar trebui să existe şi o piaţă specială pentru ca producătorii să încheie contracte bilaterale cu marii furnizori.

'Să eliminăm astfel o parte din comportamentele speculative care din păcate nu au lipsit în această perioadă şi care au contribuit din plin la creşterea artificială a preţurilor. Considerăm că o astfel de piaţă, care să scurteze drumul energiei de la producători la consumatori şi care să fie dedicată către marii furnizori care poartă responsabilitatea clienţilor în spate, este o soluţie care ne poate ajuta la depăşirea acestei crize şi la corectarea unor chestiuni de design a pieţei, care au dus la astfel de probleme', a arătat Badea. Anterior, în aceeaşi conferinţă, directorul general al E.ON România, Volker Raffel, spusese că furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia.

'Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece, cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând', a susţinut Raffel.

Vezi si:

 

 

Badea (Hidroelectrica): Avem zilnic 5.000 de clienţi noi; nu putem acoperi tot consumul României

 

Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat că societatea se confruntă, în ultima perioadă, cu un aflux de aproximativ 5.000 de clienţi noi, ajungându-se în prezent la un număr triplu de clienţi (300.000) faţă de anul trecut. 

'Preţul pe care îl oferă Hidroelectrica este unul competitiv, care derivă din faptul că suntem şi producători de energie electrică. Încercăm în aceste momente de criză să oferim consumatorilor finali un preţ final care să le permită să îşi desfăşoare activităţile, dacă discutăm de zona comercială şi să poată să îşi gestioneze mai bine bugetele personale, dacă vorbim de clienţii casnici. Orice fel de modificări, de situaţii care pot genera panică pun o presiune suplimentară pe tot ce înseamnă sistemele informatice.', a spus miercuri Bogdan Badea, la Comisia economică din Senat, coraportor la ordonanţa privind energia.

'Ne confruntăm cu un aflux de 5.000 de clienţi pe zi, ceea ce înseamnă o presiune foarte mare pe infrastructura software, dar în paralel dezvoltăm această zonă şi încercăm să preluăm cât mai multe dintre cererile clienţilor (...) Anul trecut aveam în jur de 100.000 clienţi, acum sunt aproximativ 300.000', a mai spus Bogdan Badea.

Bogdan Badea a atras atenţia că Hidroelectrica nu poate acoperi tot consumul României, capacitatea de producţie fiind de 14-17 TWh

'A fost o perioadă complicată (n.r. secetă), nu e prima oară când ne confruntăm cu astfel de situaţii. Eu zic că am depăşit-o, prognozele încep să arate mai bine decât ceea ce s-a întâmplat în perioada de vară şi cu siguranţa focusul nostru va fi către consumatorul final. Avem peste 300.000 de clienţi casnici şi foarte mulţi clienţi industriali. Dar Hidroelectrica, cu 14-17 TWh, nu poate acoperi consumul României, care este undeva la 57 TWh', a afirmat Badea. Preşedintele Directoratului Hidroelectrica a menţionat că există 'posibilitatea de a oferta clienţii fără sa ai energia în portofoliu, situaţie asupra căreia au fost atenţionate autorităţile'. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel