Data publicării:
Hiba legală care îi scapă pe judecătorii cu probleme psihice. CUTREMUR în justiție după dezvăluirea lui Gâdea
Mihai Gâdea a făcut mai multe dezvăluiri despre Caius Lăzărescu, un judecător care ar fi fost internat în secret din cauza unor tulburări psihice. Lucrurile sunt mult mai complicate decât pot părea la prima vedere. Există o 'scăpare' legală care le permite judecătorilor să-și continue activitatea în ciuda unor probleme medicale grave.
Controlul psihologic este obligatoriu, însă doar la admiterea în magistratură. Atât. Nu există o lege care să-i trimită pe judecători, din când în când, să își facă astfel de investigații. Iar pe parcursul anilor, din cauza presiunilor care există, este posibil să apară boli psihice evidente. Sistemul nu are soluții pentru judecătorii cu probleme psihice, ei nu pot fi pensionați medical, nimeni nu are ce să le facă și, de obicei sunt ținuți acolo în continuare.
Avocatul Lucian Bolcaș, contactat de DC News, a comentat acest subiect.
"Există un examen al aptitudinilor psihologice. Se face la intrarea la Institutul Național al Magistraturii unde trebuie să absolvi doi ani obținând calificativul de judecător. Alte controale obligatorii, pe parcursul carierei, nu există. Ideea este următoarea: din moment ce se pune problema unor afecțiune psihice, este normal ca pe perioada investigațiilor medicale, judecătorul să fie suspendat din funcție", a spus Lucian Bolcaș pentru DC News.
"Ar trebui ca oamenii care exercită funcții de autoritate, începând cu judecătorii și așa mai departe, să fie supuși unor controale psihologice periodic, la intervale rezonabile. Vorbim despre stresul acumulat în timpul activității și mai ales este vorba de responsabilitatea pentru soluțiile pe care trebuie să le adopte judecătorii uzând de utilitatea lor", ne-a mai declarat avocatul.
[citeste si]
Mihai Gâdea a spus că judecătorul Caius Lăzărescu ar fi fost internat de mai multe ori în secțiile de psihiatrie, din cauza unor episoade maniacale sau pentru abuz de alcool.
Precizăm că în timpul emisiunii, Mihai Gâdea a menționat că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a opri dezvăluirile despre acest subiect. Jurnalistul nu a spus cine l-a 'sfătuit' să oprească difuzarea informațiilor despre judecătorul internat în secret pentru probleme psihice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News