Hepatite. Medicul Adrian Marinescu: Un exemplu e al copilului care se infectează la naştere
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Facebook Dr. Adrian Marinescu
Foto Facebook Dr. Adrian Marinescu
Medicul Infecţionist Adrian Marinescu a vorbit despre hepatită, care este prezentă şi în rândul copiilor. 

„Trebuie să facem o diferenţă între hepatitele virale şi cele care pleacă de la medicamente, pentru că există şi hepatită toxică şi alte hepatite nonvirale", a spus dr. Adrian Marinescu, vineri, 24 septembrie, în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea, de la Antena 3. „Dacă vorbim de cele determinate de virusurile hepatitice, desigur că şi cei mici pot face, iar de cele mai multe ori sunt forme asimptomatice şi, din păcate, sunt copii care descoperă după un interval destul de mare de timp. (...)

Dacă ar fi să facem o diferenţă simplă când vorbim despre hepatitele virale, sunt cele care nu se cronicizează, cum este hepatita A, boala mâinilor murdare. Ducem mânuţa la guriţă şi putem foarte bine să ne infectăm, de fapt ştim foarte bine că mâinile reprezintă o poartă de intrare a bolilor infecţioase. Există, de asemenea, hepatita E, pe cale digestivă, care nu se cronicizează, dar, şi în cazul hepatitei A, pot exista şi forme severe. O problemă deosebită este în cazul femeii gravide, care face hepatita E. (...) Un exemplu, din păcate destul de frecvent, este al copilului care se infectează la naştere. Mama nu ştie că are hepatită. Acest copil ajunge, după un interval de 15-20 de ani de la naştere, într-un stadiu foarte avansat, chiar la ciroză hepatică", a precizat dr. Adrian Marinescu.

„Singura variantă pe care ar trebui să o facem - şi noi adulţii şi cei mici - este să ne facem analizele, să fie ca un screening. Există şi simptome în formele de hepatită acută, cum ar fi o simptomatologie digestivă, ne îngălbenim sau ne simţim răciţi", a explicat medicul Adrian Marinescu.

„Din 1996, toţi nou născuţii sunt vaccinaţi, iar, dacă ne-am născut înainte de 1996, să facem un screening şi să ne vaccinăm. Odată la cinci ani să verificăm anticorpii", a mai explicat medicul infecţionist Adrian Marinescu.

VEZI ȘI: Cyber Resilience - cum se pot proteja organizaţiile de atacurile cibernetice. Sergiu Zaharia (HUAWEI) şi Eugen Valeriu Popa (Strategikon), la DC NEWS

VEZI ȘI: Motivele din spatele despărțirii dintre Simona Halep și Darren Cahill

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel