Hepatita misterioasă, în România. Dr. Carmen Dorobăț: Fix ca în cazul COVID
Medicul Carmen Dorobăț a explicat cum ne putem proteja de hepatita misterioasă, ajunsă acum și în România.
Hepatita misterioasă, cu origini încă necunoscute, ar fi provocată de o tulpină virală (adenovirus) și s-ar transmite în proporție de aproape 80% pe cale virală, dar și prin contact direct. Medicul Carmen Dorobăț a explicat la Realitatea Plus care sunt simptomele bolii și ce ar trebui să facem pentru a nu lua virusul. Totul după ce primul caz de hepatită severă din România a fost depistat în București, la un copil de 5 ani (Vezi mai mult AICI).
Carmen Dorobăț: Fix ca în cazul COVID
„Este vorba de o tulpină virală ce se transmite ușor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 77% dintre cazurile studiate par să fie date de un adenovirus, dar care nu a fost încă descris. El se transmite predominant pe cale respiratorie, dar și prin contact direct, adică supraviețuirea virusului pe fel și fel de obiecte. Deci, este necesar să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța, fix ca în cazul COVID. Nu s-a putut pune în evidență o anumită corelație între modul cum se transmite acest virus, pentru a putea să se ia cu exactitate măsurile de prevenire. Trebuie să ținem seama de măsuri de igienă și să evităm pe cât putem aglomerația și colectivitățile închise.
Simptomele hepatitei severe
Pentru că este vacanță, trebuie să fim atenți la măsurile de precauție, iar simptomele sunt manifestări digestive și coloratura galbenă a ochilor și urina închisă la culoare, adică se asemănă cu berea. Vârsta maximă până la care s-a evidențiat această hepatită este în jur de 16 ani. Trebuie să meargă să facă analize micuțului, dacă are simptome, iar la sfatul medicului, împreună cu infecționistul, se vor lua măsuri.”, a declarat medicul Carmen Dorobăț.
Noul virus pare că afectează mai mult copiii care au un sistem imunitar slăbit. Cel puțin 170 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută au fost identificate la copii cu vârste cuprinse între 1 lună și 16 ani. Boala, cu cauze necunoscute, a afectat până acum copii din 11 țări, a omorât un minor, iar mai mulți bolnavi au necesitat transplant de ficat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News