Hepatita misterioasă a ajuns în Argentina. Opt cazuri au fost depistate
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
În Argentina au fost înregistrate opt cazuri de hepatită misterioasă. 

Autorităţile sanitare argentiniene anchetează 8 cazuri de hepatită severă de origine necunoscută la copii, a confirmat vineri ministrul sănătăţii, Carla Vizzotti, relatează EFE, citat de Agerpres. 

Într-un interviu acordat postului Radio 10, Carla Vizzotti a precizat că "există o alertă privind cazurile de hepatită la copii care apar în lume". "În Argentina avem 8 cazuri suspecte, dintre care 5 au fost testate pozitiv cu adenovirus iar alte patru sunt investigate", a susţinut titulara sănătăţii, care a precizat că niciunul unul dintre minori nu a avut nevoie de transplant, deşi trei dintre ei suferă de "hepatită severă" şi ar putea avea nevoie de o asemenea intervenţie.

Ministerul Sănătăţii din Argentina informase în urmă cu câteva zile despre detectarea primului caz de hepatită de origine necunoscută la un minor de opt ani din oraşul Rosario, în provincia Santa Fe (centro).

Citește și: Paracetamolul sau câinii ar putea fi cauza hepatitei misterioase

Cazurile sunt considerate suspecte

Titulara sănătăţii a clarificat însă vineri că atât respectivul caz cât şi celeilalte 7 sunt considerate cazuri suspecte care în prezent sunt investigate. Potrivit Ministerului, cele 8 cazuri nu au fost clasificate deocamdată drept "hepatită severă de origine necunoscută".

Potrivit, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în prezent au fost raportate în întreaga lume 228 de cazuri de hepatită infantilă severă de origine necunoscută. Majoritatea au fost înregistrate în regiunea europeană, dar au fost detectate cazuri şi în cele două Americi, în regiunea Pacificului Occidental şi în Asia de Sud-Est.

Primul caz a apărut în Marea Britanie

Primul caz de hepatită infantilă severă de origine necunoscută a fost consemnat în data de 5 aprilie în Marea Britanie la copii cu vârsta sub 10 ani şi fără alte afecţiuni, iar de atunci au fost localizate cazuri similare în Spania, Belgia, Danemarca, Italia, SUA şi Indonezia, printre altele.

Potrivit OMS, vârsta pacienţilor variază de la bebeluşi de o lună şi până la adolescenţi de 16 ani, iar majoritatea nu prezintă simptome de febră şi nici virusul asociat diferitelor tipuri de hepatită cunoscute (A, B, C, D şi E).

Până în prezent, patru minori au murit din cauza acestei tulpini necunoscute, care produce dureri abdominale, diaree, vărsături, iar a zecea parte dintre cei afectaţi au avut nevoie de un transplant de ficat. OMS a recomandat statelor membre să identifice, să investigheze şi să notifice orice caz potenţial pentru a strânge informaţii şi a putea fi identificată sursa acestei boli.

Potrivit OMS, acest tip de hepatită ar putea fi provocat de un adenovirus, de tip F41, detectat în zeci de astfel de cazuri - un virus asociat răcelii comune şi virusurilor stomacale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel