Harta dializei în România. Alexandru Ciolan: Cum s-a reușit păstrarea medicilor în țară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
medic
medic
Alexandru Ciolan, director Fresenius România, a vorbit la dezbaterile DC Medical ”Primul parteneriat public privat în sănătate. Programul de dializă rezultate și perspective” despre programul de dializă.

"Proiectul pilot a avut o importanță deosebită în reconfigurarea arhitecturii dializei în România. Proiectul pilot este absolut deosebit, dar din păcate nu a fost urmat de alte proiecte asemănătoare. Este un proiect care a schimbat ecosistemul dializei. Pornind de la centrele de dializă din spitale, a dus tratamentul pacienților în ambulatoriu, așa cum trebuia să fie. A reconfigurat harta dializei în România. Dacă la nivelul anilor 2003 - 2004, aveam 70 centre de dializă, la nivelul anilor 2017 - 2018, am depășit 130 centre. Acest program a făcut astfel încât să dăm o șansă nouă pacienților cu insufiență renală cronică de a avea acces la tratament. Faptul că toți pacienții au acces la tratament este un lucru excepțional grație acestui proiect pilot”, a zis Alexandru Ciolan.

Șansă pentru medici

”Acest program a făcut extrem de mult pentru pacienți. Prin plusurile care s-au obținut prin tehnologie, prin protocoalele de tratament, prin tot ce s-a dezvoltat la nivel de rețea, putem spune fără îndoială că ne aflăm la nivelul oricărei țări europene în ceea ce privește tratamentul prin dializă. Nu suntem cu nimic mai prejos decât alte țări. Am dat o șansă în plus personalului medical să rămână în România. Prin angajarea medicilor și asistentelor, am făcut o retenție a personalului medical în România. Am dat noi locuri de muncă unor oameni care se aflau în zone mai puțin favorizate. Centrele care s-au dezvoltat în România nu au fost doar în orașele principale, ci și în localități foarte mici tocmai pentru a fi un sprijin pentru pacienți, în a evita niște excursii între 70 și 100 km pe care ar fi trebuit să le facă de trei ori pe săptămână pentru a se trata. Aceste lucruri sunt extrem de importante pentru calitatea vieții pacienților și pentru a înțelege efortul făcut în sensul unei medicine de înaltă calitate”, a mai declarat Alexandru Ciolan, director Fresenius România.

Iată dezbaterea:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel