Harris critică vizita lui Trump la cimitirul Arlington: "Lipsă de respect"
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, l-a criticat sâmbătă pe rivalul său republican, Donald Trump, pentru o vizită pe care acesta a făcut-o la mormintele soldaților din Cimitirul Național Arlington, care a fost ulterior folosită în materiale video de campanie.

Vicepreședinta s-a pronunțat la cinci zile după ce Trump a participat luni la o ceremonie de depunere a unei coroane în onoarea celor 13 membri ai serviciilor militare care au murit în timpul retragerii SUA din Afganistan în 2021.

„Este un loc solemn; un loc unde ne reunim pentru a onora eroii americani care și-au făcut sacrificiul suprem în slujba acestei națiuni. Nu este un loc pentru politică”, a scris Harris într-o postare pe X.

De asemenea, Trump a vizitat Secțiunea 60 a cimitirului din Virginia, considerată teren sacru de către militari. Legile federale și politicile Pentagonului nu permit activități politice în acea secțiune, dar campania lui Trump a postat un videoclip pe TikTok cu imagini din cimitir, pe fondul luptei sale cu democrata Harris într-o cursă strânsă pentru Casa Albă.

Vizita lui Trump a atras critici din partea unor veterani și rude ale soldaților. Vineri, Armata SUA a apărat un angajat al cimitirului care a fost împins în Secțiunea 60, spunând că a acționat profesional și că este atacat pe nedrept.

„Să fie clar: fostul președinte a lipsit de respect un teren sacru, doar pentru un truc politic”, a scris Harris. Într-un discurs ținut vineri în Pennsylvania, Trump a spus că familiile membrilor serviciilor care au murit în Afganistan i-au cerut să meargă la Cimitirul Național Arlington.

„Am ajuns acolo și am avut o ceremonie”, a spus Trump. Familiile au cerut dacă poate veni la morminte, iar Trump a spus că apoi au cerut o fotografie. „Am spus, 'Absolut'. Așa că făceam poze la mormânt”, a spus el.

Sâmbătă, Trump a lansat o contraofensivă, postând videoclipuri pe contul său de Truth Social, în care rudele a cel puțin șapte dintre cei 13 membri ai serviciilor militare care au murit în retragerea din Afganistan îi apără acțiunile la cimitir. Mulți dintre ei i s-au adresat direct lui Harris, contestând sprijinul pe care ea spune că îl acordă familiilor militare.

Candidatul la vicepreședinție al lui Trump, JD Vance, și secretara de presă Karoline Leavitt au răspuns fiecare la postarea lui Harris de sâmbătă, cu una care face referire la retragerea din Afganistan și o acuză pe Harris că este insensibilă față de membrii serviciilor care au murit acolo.

Trump a folosit cea de-a treia aniversare a retragerii SUA din Afganistan, luni, pentru a încerca să pună retragerea haotică sub președintele Joe Biden pe seama vicepreședintei sale. Harris, în vârstă de 59 de ani, a devenit candidatul democrat în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, după ce Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a retras din cursă în iulie.

Răspunsul vicepreședintei la vizita lui Trump la cimitir ar putea oferi un indiciu despre cum va aborda subiectul în dezbaterea lor din 10 septembrie. Ea a făcut referire la istoria lui Trump de a insulta veteranii militari.

„Acest lucru nu este nou pentru Donald Trump. Este un om care i-a numit pe membrii serviciilor noastre căzuți 'fraieri' și 'ratați' și i-a discreditat pe cei care au primit Medalia de Onoare”, a scris ea.

Nu era clar dacă astfel de incidente vor influența votul veteranilor. Într-un raport din aprilie, Centrul de Cercetare Pew a constatat că veteranii militari favorizează Partidul Republican.

Trump a spus odată despre regretatul senator John McCain, fost candidat republican la președinție, că nu a fost un erou de război, deși acesta a petrecut ani de zile ca prizonier de război în Vietnamul de Nord după ce a fost doborât în timp ce era pilot în Marina SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel