Haos în Kîrgîzstan. L-au scos din închisoare și l-au numit prim-ministru
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa: Pexels.com
Sursa: Pexels.com
După ce alegerile legislative de duminică au fost anulate, premierul și șeful legislativului și-au dat demisia ca urmare a presiunii populare.

Primul ministru al Kârgâzstanului, Kubatbek Boronov, a demisionat după ce Comisia Electorală Centrală a anulat rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, ca răspuns la acuzațiile de fraudare a votului. De asemenea, și Dastan Jumabekov, președintele parlamentului țării, și-a prezentat demisia din fruntea legislativului.

Eliberat din închisoare, a fost numit premier

La o sesiune de urgență, marți, parlamentul l-a numit pe Sadyr Zhaparov, fondatorul partidului de opoziție Mekenchil, care pierduse alegerile, ca prim-ministru în funcție. Zhaparov a fost eliberat de protestatari din închisoare, unde ispășea o pedeapsă de 11 ani și șase luni pentru că a luat ostatic un oficial guvernamental în 2013.

Mii de oameni s-au adunat în piața Ala-Too pentru a protesta împotriva fraudei electorale. Revoltele care au avut loc au făcut ca serviciile de securitate să răspundă cu gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și grenade de șoc împotriva protestatarilor, ucigând un tânăr de 19 ani și rănind 590.

Repercursiune a revoluției din 2010

Revoluția din 2010 a cunoscut ciocniri etnice în sudul țării, populat în majoritate de etnici uzbeki, în care peste 400 de oameni și-au pierdut viața, și nordul populat de kîrgîzi. Diviziunea regională între nord și sud a fost mult timp cea mai semnificativă scindare din societatea kîrgîză, revoluția din 2010 fiind văzută ca orchestrată de nord și impusă sudului lipsit de drepturi, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel