Data publicării:

Haos, amenzi și pensii private. Are statul cu adevărat nevoie de Fondurile Private de Pensii?

Autor: Diana Popescu | Categorie: Economie
WhatsApp
pensii-private
pensii-private

Fondul NN și-a anunțat clienții că sunt discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. ”Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice”, spuneau cei de la NN Pensii. Până la haos nu a mai fost mult. Anunțul fondului de pensii private NN a dus la un scandal larg dezbătut în mass-media și nu numai. Am avut și noi câteva curiozități, și nu am ezitat să contactăm Autoritatea de Supraveghere Financiară.

I-am întrebat pe cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară care este utilitatea acestor fonduri de pensii private. Liderii sindicali susțin că o parte din bani este oprită la sistemul public, iar o altă parte merge la fondurile private. Mai apoi banii sunt investiți în titluri de stat. Am fost curioși să aflăm de ce statul are nevoie de un intermediar care reține la rândul său niște comisioane, când se poate ocupa singur de asta. Răspunsul ASF nu s-a lăsat așteptat: statul român nu a putut face față singur provocării.

”În contextul unui fenomen tot mai accentuat de îmbătrânire a populaţiei care pune presiune din ce în ce mai mare asupra mecanismelor de protecţie socială, gestionarea sistemului public de pensii a reprezentat o provocare pentru toate statele lumii, inclusiv pentru cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate socială de tradiţie.

Astfel, atât la nivel european cât şi la nivel naţional, s-a ridicat problema reformării acestor sisteme pentru a asigura sustenabilitatea schemelor publice de pensii, în vederea creşterii calităţii vieţii pensionarilor, mai apropiată de cea din perioada activă, prin introducerea şi implementarea în cadrul sistemului de asigurări sociale a unor două componente noi, una obligatorie cealaltă facultativă, ambele administrate de către companii private.

Experienţa statelor dezvoltate arată că administrarea privată a pensiilor a avut rezultate mai bune decât cea făcută exclusiv de către Stat. Statele lumii, inclusiv cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate socială de tradiţie au implementat reforme susţinute pentru garantarea sustenabilităţii financiare pe termen mediu şi lung şi pentru asigurarea unor pensii mai mari.

La pensiile private obligatorii (Pilonul II), angajatorul plăteşte la bugetul statului banii datoraţi pentru contribuţiile sociale ale angajaţilor. Din acestea, o parte se virează către fondurile private alese de angajaţi (virarea se realizează lunar de către CNPP în funcţie de opţiunea individuală a fiecărui salariat cu privire la fondul de pensii administrat privat).”, a fost răspunsul ASF pentru DCnews.

 

Care sunt comisioanele pe care le opresc fondurile private de pensii?

La fondurile de pensii obligatorii (Pilon II), există doar 2 comisioane.Comisionul din contribuție, care este plafonat prin lege la 2,5%. Acest comision se aplică la fiecare contribuție platită de clienți. De exemplu, daca se virează 100 de lei la fondul de pensie, administratorul reține 2,5 lei. Doar diferența de bani (97,5 lei) este investită la fond și se transformă în unități de fond.

Comisionul de administrare, care este plafonat prin lege la 0,6% pe an. Acest comision se calculează din sumele totale acumulate de client la fondul de pensie. Astfel, chiar dacă pocentual, comisionul pare mic, baza de calcul va deveni în timp extrem de mare. Acest tip de comision va reprezenta cel mai mare cost pentru client.

Ambele comisioane reduc sumele acumulate de client la fondul de pensie și, indirect, pensia privată pe care o va încasa.

Vă prezentăm cea mai recentă analiză comparativă a fondului de pensii privat (Pilon II) realizată de ASF în data de 10.02.2017.

(oar_w460) 

 

DCnews vă prezintă pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a vă muta fondul de pensii private.

Transferul participantului între fonduri de pensii administrate privat este o opţiune individuală şi se poate face numai după plata primei contribuţii la un fond de pensii administrat privat. Un participant se poate transfera de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat dacă a semnat actul individual de aderare la fondul de pensii administrat privat la care doreşte să se transfere, marcând opţiunea referitoare la transfer şi dacă a notificat administratorul de la care se transferă, cu 30 de zile calendaristice înainte de aderarea efectivă la noul fond de pensii.

În cazul în care participantul doreşte să schimbe fondul de pensii ales sau să se mute de la fondul la care a fost repartizat, penalizarea de transfer este de 5% din suma acumulată daca transferul se realizează în primii 2 ani‎. Penalitatea de transfer nu se aplică:

- participanţilor care solicită transferul ca urmare a modificării prospectului schemei de pensii, dacă solicitarea este făcută în termen de 60 de zile calendaristice de la autorizarea modificării prospectului;

- participanţilor care au fost angajaţi în misiuni în străinătate ordonate de statul român şi care au făcut obiectul repartizării aleatorii, ca urmare a imposibilităţii de a adera la un fond de pensii administrat privat în termenul prevăzut de lege şi de normele emise de către Autoritate, dovada fiind reprezentată de adeverinţa eliberată în acest scop de către angajator;

- participanţilor care solicită transferul în vederea cumulării celor două conturi de pensie, ca urmare a validării la două fonduri de pensii de către instituţii de evidenţă diferite;

- participanţilor aflaţi în alte situaţii prevăzute în actele emise de către Autoritate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel