Data publicării:

Hamsterii pot transmite COVID-19 oamenilor - STUDIU

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Hamsterii pot transmite COVID-19 oamenilor - STUDIU / Foto: Pixabay, de Cindy Parks
Hamsterii pot transmite COVID-19 oamenilor - STUDIU / Foto: Pixabay, de Cindy Parks

Hamsterii pot transmite coronavirusul oamenilor, potrivit unui studiu.

Hamsterii de companie pot transmite COVID-19 oamenilor și sunt sursa probabilă a unui focar recent al variantei Delta în Hong Kong, sugerează datele unui nou studiu, scrie The Guardian.

Cercetarea confirmă temerile că un magazin de animale de companie a fost sursa unui focar recent de COVID în oraș, care a dus la infectarea a cel puțin 50 de persoane sacrificarea a peste 2.200 de hamsteri. Cu toate acestea, virologii au subliniat că, deși comerțul cu animale de companie ar putea oferi o cale de răspândire virală, este puțin probabil ca hamsterii de companie existenți să reprezinte o amenințare pentru proprietarii lor și nu ar trebui să fie răniți.

Multe animale sunt susceptibile de a se infecta cu COVID de la oameni, dar până acum, doar nurca s-a dovedit capabilă să-l transmită în direcția opusă. Hamsterii sunt deosebit de vulnerabili la virus, iar hamsterii pitici Roborovski pot chiar muri din cauza acestuia, susțin cercetătorii.

Când au apărut primele suspiciuni în privința hamsterilor

Preocupările că hamsterii ar putea fi capabili să infecteze oamenii au apărut pentru prima dată când un muncitor de 23 de ani de la magazinul de animale Little Boss din Hong Kong a fost testat pozitiv pentru coronavirus pe 15 ianuarie. O femeie care a vizitat magazinul de animale de companie a fost de asemenea infectată, iar alți membri ai familiei ei au fost testați pozitiv în zilele care au urmat.

Ca răspuns, oficialii din domeniul sănătății publice au testat sute de rozătoare la magazinul de animale de companie și la depozitul care le aprovizionează. Material genetic viral sau anticorpi au fost detectați la 15 din cei 28 de hamsteri sirieni, dar la niciunul dintre hamsterii pitici, șoarecii, cobai sau iepuri. Niciunul dintre hamsteri nu a avut simptome evidente.

După ce coronavirusul a fost detectat la hamsteri, profesorul Leo Poon, virolog la Universitatea din Hong Kong, și colegii săi au întreprins o secvențiere suplimentară a genomului viral, care a dezvăluit că toți hamsterii au fost infectați cu varianta Delta și că virusurile lor erau strâns legate. . Natura mutațiilor conținute în aceste viruși a sugerat că transmiterea a avut loc de ceva timp – posibil de la jumătatea lunii noiembrie. Hamsterii au fost importați de la un furnizor din Țările de Jos în lunile decembrie și ianuarie.

Între timp, analiza probelor de la lucrătorul magazinului și de la clientul infectat a sugerat că virușii lor erau strâns legați de virușii hamsterilor, dar că era puțin probabil să se fi infectat unul de la altul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel