Data actualizării:
Data publicării:

Hamas a eliberat alți 10 ostatici. Iranul își asumă meritele

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Iranul susţine că a facilitat eliberarea vineri a 10 ostatici din Gaza.

Iranul susține că a facilitat eliberarea, vineri, a 10 ostatici thailandezi din Gaza, transmiţând o listă cu nume grupării islamiste palestiniene Hamas, transmite Agerpres. S-a întâmplat după o solicitare în acest sens din partea Ministerului thailandez de Externe şi a preşedintelui parlamentului din Thailanda, a transmis sâmbătă ambasada Iranului de la Bangkok într-un comunicat publicat pe reţele de socializare, potrivit Reuters.

"Această cerere a fost acceptată de Hamas şi 10 ostatici thailandezi au fost eliberaţi după încetarea focului", se arată în comunicat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe thailandez a declarat pentru Reuters că: "am furnizat liste încă de la început tuturor", inclusiv Qatarului, Egiptului, Israelului şi Iranului.

"Diferiţi actori pot avea o influenţă diferită asupra Hamas", a specificat acelaşi purtător de cuvânt.

Un grup de politicieni musulmani thailandezi au călătorit în octombrie la Teheran şi s-au întâlnit cu înalţi oficiali ai Hamas. Ministrul thailandez de externe, Parnpree Bahiddha-nukara, a purtat, de asemenea, discuţii cu înalţi oficiali la Cairo şi Doha cu privire la eliberarea ostaticilor thailandezi.

Alți 20 thailandezi ar fi încă deținuți de Hamas



Guvernul thailandez afirmă că 20 dintre cetăţenii săi sunt încă deţinuţi de gruparea palestiniană Hamas.

Aproximativ 30.000 de cetăţeni thailandezi lucrează în Israel, formând unul dintre cele mai mari grupuri de lucrători migranţi, mulţi dintre ei în agricultură.

În acelaşi timp, preşedintele american Joe Biden a subliniat vineri rolul jucat de diplomaţia americană în acordul dintre Israel şi gruparea Hamas care a permis eliberarea a 24 de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza, potrivit Reuters.

"Începând din această dimineaţă, ca parte a unui acord la care s-a ajuns printr-o intensă activitate diplomatică a SUA, în special prin numeroase convorbiri telefonice pe care le-am purtat din Biroul Oval cu liderii din regiune, luptele din Gaza vor înceta timp de patru zile", a declarat Joe Biden într-o alocuţiune rostită în faţa presei.

Hamas a eliberat vineri 13 israelieni



Preşedintele american consideră că şansele de a prelungi actuala încetare a focului sunt "reale".

Hamas a eliberat vineri un prim grup de 13 femei şi copii israelieni, sau cetăţeni cu dublă cetăţenie, ca parte a unui acord care prevede o încetare a focului în decurs de patru zile, precum şi 10 muncitori thailandezi şi un cetăţean filipinez, toţi răpiţi în 7 octombrie în timpul a atacului comandourilor Hamas în sudul Israelului. Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul acestui atac, care a făcut şi aproximativ 1.200 de morţi, potrivit autorităţilor israeliene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel