HALVA: Ce se întâmplă în corpul tău când o mănânci. Pericolele la care te expui
Află în articol ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci halva.
Halvaua este consumată de români mai ales în perioadele de post. În comerţ, găsim de obicei două sortimente de halva: simplă sau cu adaos de migdale, de arahide, de fistic sau de cacao. Nutriţioniştii spun că halvaua poate fi bună sau rea pentru sănătate, totul depinde de cantitatea în care este consumată, dar și de provenienţa acesteia.
„Este bine de ştiut că halvaua este un produs importat din Orient, mai exact din Istanbul. Este obţinută, în principal, din seminţe - din miezul-prăjit de floarea soarelui - zahăr, glucoză şi vanilină. Se recomandă a se consuma maxim 25-30 grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule: 100 de grame de halva conţine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide şi 35-39 grame lipide. Şi, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame.
Aceste calorii pot fi arse alergând minim 8 kilometri într-o zi. Asta pentru a înţelege mai bine pericolele la care ne expunem. De altfel, halvaua poate căpăta valoare terapeutică prin adăugarea de seminţe de susan, de exemplu. Acest produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece seminţele de susan conţin substanţe active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi graşi nesaturaţi (acid oleic), lecitină, acizi polinesaturaţi (omega 6)”, afirmă medicul nutriţionist Dan Merişca, din Arad, scrie Realitatea.net, care citează Adevărul.
VEZI ȘI: Halva cu SĂPUN și fistic, descoperită pe raftul magazinelor din România
Dan Merișca, avertisment: Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică
Nutriţionistul Dan Merişca susţine că halvaua are, pe de altă parte, şi beneficii pentru sănătate.
„Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De altfel, un alt atu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune.”, a mai spus Dan Merişca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News