Data publicării:

Hala Matache a fost demolată ilegal. Nicușor Dan are dovada

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Hala Matache
Hala Matache

Președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, a remis un comunicat prin care încearcă să dovedească faptul că Hala Matache a fost demolată în mod ilegal, fără avizul primăriei de sector, necesar în acest caz.

Articolul 4 lit. c) din Legea Construcțiilor 50/1991 arată că autorizațiile care privesc monumentele istorice se emit de către primarul general al Municipiului București, cu avizul primarului de sector. Această prevedere este explicitată în articolul 22 al Normelor metodologice la Legea Construcțiilor 50/1991.

Primăria Sectorului 1 nu a dat avizul

Pentru demolarea și reconstruirea Halei Matache era necesar un aviz al primarului Sectorului 1, care  nu l-a emis, întrucât documentația întocmită de Primăria Generală era incompletă. Iată aici dovada prezentată de Nicușor Dan.

Prin urmare, autorizația a fost emisă în mod ilegal de Primăria Generală, susține Nicușor Dan. 

Extrase relevante din textele de lege:

Legea Construcțiilor 50/1991:
Art. 4. Autorizaţiile de construire se emit de preşedinţii consiliilor judeţene, de primarul general al municipiului Bucureşti, de primarii municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ai oraşelor şi comunelor pentru executarea lucrărilor definite la art. 3, după cum urmează:
c) de primarul general al municipiului Bucureşti, cu avizul primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, pentru lucrările care se execută:
1. pe terenuri care depăşesc limita administrativ-teritorială a unui sector şi cele din extravilan;
2. la construcţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b);
3. lucrări de modernizări, reabilitări, extinderi de reţele edilitare municipale, de transport urban subteran sau de suprafaţă, de transport şi de distribuţie, pentru: apă/canal, gaze, electrice, termoficare, precum şi lucrări şi/sau reabilitări pentru străzile care sunt în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti;

Art. 3. (1) Construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru:

[...] b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate;

Normele metodologice la Legea 50/1991:

Art. 22: Avizul primarului
(1) În situaţia în care emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire/desfiinţare este de competenţa preşedintelui consiliului judeţean este necesar avizul favorabil al primarului unităţii administrativ-teritoriale pe al cărei teritoriu este situat imobilul în cauză.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), arhitectul-şef al judeţului are obligaţia de a solicita avizul primarului în termen de 3 zile de la data înregistrării cererii, utilizând "Formularul-model F.2 - CERERE pentru emiterea avizului primarului"
(3) Avizul primarului se emite pentru emiterea certificatului de urbanism şi este valabil:
a)numai pentru certificatul de urbanism dacă scopul declarat de solicitant este pentru cererile în justiţie şi operaţiunile juridice prevăzute la art. 6 alin. (6) din Lege;
b)atât pentru certificatul de urbanism, cât şi pentru autorizaţia de construire/desfiinţare dacă scopul declarat de solicitant este pentru executarea de lucrări de construcţii ori pentru adjudecarea prin licitaţie a proiectării lucrărilor publice.
(4) Primarul are obligaţia de a emite avizul în termen de 5 zile de la primirea solicitării, utilizând "Formularul-model F.3 - AVIZUL PRIMARULUI".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel