Hackerii nord-coreeni au mai dat o lovitură. Jaf de 100 de milioane de dolari, în criptomonede
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dacă va fi confirmat, atacul de săptămâna trecută ar fi al optulea din acest an – implicând în total 1 miliard de dolari în fonduri furate – care ar putea fi atribuit cu încredere Coreei de Nord.

Se crede că hackerii nord-coreeni se află în spatele furtului de până la 100 de milioane de dolari în criptomonede de la o companie americană, în timp ce regimul intensifică încercările de a asigura finanțare pentru programele sale nucleare și de rachete balistice.

Activele au fost furate pe 23 iunie de la Horizon Bridge, un serviciu operat de blockchain-ul Harmony care permite transferul activelor către alte blockchain, au concluzionat trei firme de investigații digitale.

Activitatea hackerilor sugerează că aceștia ar putea avea legături cu Coreea de Nord – unde se află printre cei mai prolifici atacatori cibernetici din lume.

Stilul de atac și viteza mare a plăților structurate – folosite pentru a ascunde originea fondurilor – sunt similare cu atacurile anterioare care au fost atribuite unor actori legați de Coreea de Nord, susține Chainalysis, o firmă de blockchain care lucrează cu Harmony pentru a investiga atacul.

Această concluzie a fost reluată de alți anchetatori.

„Inițial, aceasta arată precum o operațiune nord-coreeană, bazată pe comportamentul tranzacțiilor”, a spus Nick Carlsen, un fost analist FBI care investighează acum furturile de criptomonede din Coreea de Nord pentru TRM Labs, o firmă din SUA.

Există indicii puternice că Grupul Lazarus din Coreea de Nord ar putea fi responsabil pentru acest furt, pe baza naturii hack-ului și a spălării ulterioare a fondurilor furate, a declarat o altă firmă, Elliptic, într-un raport de joi.

„Hoțul încearcă să spargă urma tranzacției până la furtul inițial”, se arată în raport. „Acest lucru face mai ușoară încasarea fondurilor la un schimb.”

Oficialii americani spun că Lazarus este controlat de Reconnaissance General Bureau, principala organizație de informații din Coreea de Nord. Organizația a fost acuzată de implicarea în atacurile ransomware „WannaCry” și în atacurile cibernetice din 2014 împotriva Sony Pictures Entertainment.

Dacă va fi confirmat, atacul de săptămâna trecută ar fi al optulea din acest an - implicând 1 miliard de dolari în fonduri furate, în total -, a transmis Chainalysis. 

Regimul comunist a investit resurse în furtul de criptomonede, în ultimii ani, și a fost responsabil pentru una dintre cele mai mari furturi de criptomonede înregistrate, în luna martie, când au fost furate aproape 615 milioane de dolari, potrivit Trezoreriei SUA.

Dar capacitatea Coreei de Nord de a încasa activele furate ar putea fi împiedicată de o recentă prăbușire a piețelor criptomonedei despre care se crede că a șters milioane de dolari din fondurile regimului.

Dacă prăbușirea continuă, experții cred că Phenianul ar putea apela la alte modalități de finanțare a programului de rachete care a costat aproximativ 620 de milioane de dolari până în acest an, potrivit Institutului Coreean pentru Analize de Apărare din Seul.

Uniunea Coreană: Noul lider al Coreei de Sud vrea unificarea cu Kim Jong Un

Noul lider al Coreei de Sud a optat pentru o abordare mai dură față de Coreea de Nord decât predecesorul său, dar un plan propus de administrația sa prevede o cale către un viitor pașnic pentru cei doi rivali și peninsula lor comună.

Potrivit Newsweek, cadrul, conceput sub președintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol, își imaginează o foaie de parcurs în trei faze care implică mai întâi reconcilierea și cooperarea, apoi crearea unei Uniuni Coreene și, în final, a unei Corei unificate.

Vorbind despre primul pas, un oficial sud-coreean a declarat că, ”sub orice administrație, vom sprijini întotdeauna cooperarea și schimbul inter-coreean”.

Despre Uniunea Coreeană, oficialul a descris conceptul ca fiind ”foarte asemănător cu modelul Uniunii Europene, dar în ideea noastră despre Uniunea Coreeană, avem două sisteme diferite și două guverne diferite sub aceeași țară”.

”Vom avea sisteme ideologice diferite în țară”, a adăugat oficialul, ”dar vom avea aceeași țară în care încercăm să promovăm un model economic comun, cu o singură piață, un fel de unificare de facto”.

Această uniune provizorie ar include crearea unei zone economice unice și libertatea de circulație și ședere între cele două Corei, cunoscute oficial drept Republica Coreea (ROK) și Republica Populară Democrată Coreea (RPDC).

Faza finală, așa cum a descris-o oficialul, ar constitui o ”Coreea unificată, o țară unificată, o democrație liberală și o economie de piață în această fază a unificării”.

Oficialul a mai spus nou președinte sud coreean Yoon este dispus să-i întindă o mână deschisă lui Kim fără niciun fel de obligație.

”Suntem foarte deschiși către orice fel de asistență umanitară pentru RPDC, fără nicio condiție sau vreo situație politică și militară”, a spus oficialul. ”Suntem foarte deschiși și încercăm în mod constant să sprijinim poporul nord-coreean”.

Yoon, un fost procuror de rang înalt care a preluat funcția luna trecută și-a exprimat criticile față de concentrarea de prim ordin a predecesorului său pe pacea inter-coreeană.

Predecesorul său în funcție, fostul președinte Moon s-a întâlnit cu liderul suprem nord-coreean, Kim Jong Un de patru ori ca parte a unui proces de pace lansat în 2018, însă fără niciun rezultat, deoarece fricțiunile au predominat în cele din urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel