Guvernul ungar impune obligația de notificare asupra exporturilor de cereale
Guvernul de la Budapesta a luat decizia ca exporturile de cereale de pe teritoriul Ungariei să fie notificate în prealabil.
Potrivit unei decizii a Guvernului ungar, până la data de 15 mai 2022, grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, soia şi floarea soarelui destinate exportului de pe teritoriul Ungariei trebuie să fie notificate în prealabil, de către persoana sau întreprinderea care planifică exportul, Oficiului Naţional pentru Siguranţa Alimentelor din Ungaria (Nébih), a anunţat, duminică, Nagy István, ministrul ungar al agriculturii.
Potrivit comunicatului remis de Ministerul ungar al Agriculturii agenţiei ungare de presă MTI, István Nagy a declarat că preţurile cerealelor şi ale furajelor au crescut brusc din cauza dispariţiei a acestor produse ucrainene de pe piaţă. În plus, din cauza temerilor de penurie, cererea din străinătate pentru achiziţionarea de produse agricole din Ungaria este în creştere.
Potrivit lui István Nagy, dacă exportul produselor agricole declarate ar periclita sau ar pune în pericol securitatea aprovizionării interne, statul îşi poate exercita dreptul de preemţiune sau de cumpărare. Astfel, statul ungar va informa solicitantul, în termen de 30 de zile, despre intenţia sa de a-şi exercita drepturile respective. Obligaţia de notificare nu se aplică exporturilor de pe teritoriul Ungariei ca transport de tranzit şi în cazul ajutoarelor umanitare.
Hotărârea de guvern, publicată în numărul 422/2022 al Monitorului Oficial al Ungariei, are ca scop menţinerea culturilor agricole pe piaţa internă în măsura necesară pentru securitatea aprovizionării interne cu furaje şi alimente. Vânzarea sau exportul în străinătate să nu pericliteze în niciun fel sau să pună în pericol aprovizionarea crescătorilor de animale şi consumatorilor autohtoni, a declarat ministrul ungar al agriculturii în comunicat, scrie Hirado.
Prețul porumbului a explodat în Europa, în contextul blocării porturilor ucrainene
Cotațiile la porumb au înregistrat luni o nouă creștere semnificativă pe piața europeană, operatorii căutând soluții de rezervă în condițiile în care porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate, iar Marea Azov este în continuare închisă pentru navigația navelor, informează AFP.
În jurul orei 12.30 GMT, pe platforma Euronext, tona de porumb cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 31,75 euro, până la 321 de euro, iar cea cu livrare în luna iunie s-a apreciat cu 15,75 euro, până la 284 de euro.
Cotațiile la grâu s-au apreciat și ele, dar într-o măsură mai mică, câștigând 21,25 euro, până la 311,25 euro pe tona de grâu cu livrare în luna martie.
Pe o hartă care arată navigația navelor cargo, publicată de firma Inter-Courtage, se putea constata luni dimineața că "Marea Azov este în continuare interzisă navigației, iar porturile ucrainene sunt de facto blocate".
Operatorii urmăresc modul în care evoluează încărcarea navelor în porturile rusești de la Marea Neagră, precum și în România și Bulgaria (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News