Data publicării:
Centru pentru optică de mare putere, în Măgurele. Guvernul, undă verde pentru proiectul de 17 milioane de euro
Guvernul României a aprobat un memorandum care vizează realizarea unui centru pentru optică de mare putere la Măgurele.
Guvernul a aprobat miercuri memorandumul care vizează realizarea unui centru pentru optică de mare putere de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei".
Bugetul estimat pentru realizarea proiectului este de 17 milioane de euro, dintre care 12,5 milioane de euro vor fi destinaţi achiziţiei de tehnologie, echipamente şi dotări. Obiectivul va fi finanţat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, scrie Agerpres.
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că Institutul "Horia Hulubei" se află în subordinea Ministerului Cercetării, dar că investiţia va fi realizată prin Compania Naţională de Investiţii.
Ce vrea Guvernul prin acest memorandum
El a menţionat că în centrul de optică urmează să fie fabricate sau recondiţionate oglinzile necesare pentru funcţionarea sistemului de laser de mare putere de la "Horia Hulubei". Ministrul a explicat că aceste oglinzi se uzează după folosire. Costul uneia noi, pe piaţa internaţională, este de un milion de euro, iar recondiţionarea este de două ori mai ieftină.
"La acest institut este operaţional un sistem de laser de mare putere, un proiect - dacă vreţi - strategic al României şi al Comisiei Europene, cu finanţare europeană şi care este operaţional şi poate produce fascicule până la 10 petawaţi - acest lucru a fost verificat şi este funcţional. Ce îşi propune guvernul României prin acest memorandum? De a intra într-un parteneriat cu potenţiali colaboratori atât pe partea academică, universitară, cât şi pe partea industrială. Şi aici potenţialii colaboratori sunt din Japonia, Universitatea din Osaka, respectiv pe partea industrială Okamoto Optics, care este unul dintre cei mai mari producători de oglinzi, necesare pentru acest centru de optică de mare putere", a precizat Cseke Attila.
Ministrul a explicat că nu există mulţi producători de astfel de oglinzi pe piaţa internaţională. România le-ar putea furniza nu doar pentru "Horia Hulubei", ci şi pentru alte institute de cercetare.
"Noi, având deja la Horia Hulubei acest sistem de laser de mare putere, ne propunem practic să construim o fabrică, cu dotări şi echipamente de ultimă tehnologie, în parteneriat cu partea japoneză, astfel încât să putem să asigurăm şi nouă, pentru 'Horia Hulubei' aceste oglinzi, recondiţionarea, respectiv fabricarea lor. Şi, la un moment dat, România preconizăm că poate să devină şi un furnizor pentru alte institute de cercetare pentru producerea sau recondiţionarea acestor oglinzi", a precizat Cseke Attila.
Se va construi o singură clădire
El a adăugat că, pe baza memorandumului, Ministerul Cercetării va continua demersurile în vederea finalizării unui acord cu partea japoneză, iar Ministerul Dezvoltării este abilitat să înceapă întocmirea documentaţiei tehnice pentru punerea în procedură de achiziţie publică a acestei investiţii.
Guvernul transmite că investiţia vizează realizarea unei singure clădiri cu regimul de înălţime P+1 (parter+etaj), dotată cu toate sistemele şi echipamentele necesare. Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condiţiile pentru realizarea unei construcţii cu eficienţă energetică foarte ridicată şi amprentă de carbon cu valoare scăzută. Suprafaţa totală a investiţiei este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezintă suprafaţa construită a centrului şi 900 mp - suprafeţele pentru utilităţi, alei, drumuri şi spaţii verzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News