Data publicării:

Guvernul spaniol schimbă strategia de vaccinare. Îi vizează pe toți care au primit prima doză

Autor: DCNews Team | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Vaccinarea în Spania
Vaccinarea în Spania

Guvernul are în vedere o modificare a strategiei de vaccinare împotriva Covid-19. Aceasta constă în special în distanțarea celei de-a doua doze a vaccinului în rândul persoanelor cu vârsta sub 79 de ani, adică de la cele 21 zile să se ajungă la 42 zile.

În mijlocul celui de-al patrulea val de coronavirus și odată cu creșterea presiunii medicale, această schimbare poate însemna un răgaz pentru spitale, dar și pentru persoanele în vârstă sau cu risc crescut de a suferi o evoluție gravă a Covid-19. „Este o idee bună care cred că ar fi trebuit aplicată mai devreme”, spune Salvador Macip, medic și cercetător la Universitatea din Leicester. Metoda a fost aplicată cu succes în Marea Britanie. 

Potrivit lui Macip citat de 20min.es, datele din Regatul Unit susțin eficacitatea acestei metode: "Au reușit să acopere o parte importantă a populației cu cel puțin o doză, iar rezultatele sunt că internările și decesele din spitale au scăzut considerabil, ceea ce pare să funcționeze".

Marea Britanie a raportat luni 2.963 de noi infecții cu coronavirus și patru decese, o reflectare clară a îmbunătățirii situației epidemiologice în ultimele săptămâni. Peste 32,9 milioane de persoane au primit deja prima doză, iar 10,1 milioane de cetățeni au primit ambele doze.

Autoritățile britanice au decis să abordeze vaccinarea cu această strategie de la început cu scopul de a ajunge la un număr mai mare de populație protejată împotriva virusului. Deși la început această decizie a stârnit unele reticențe și chiar critici din partea comunității științifice și a unor guverne internaționale, îmbunătățirea epidemiologică notabilă din țară a însemnat că unii, cum ar fi Spania, iau acum în considerare întârzierea celei de-a doua doze de vaccinuri Pfizer și Moderna.

"Imensa problemă pe care o are Spania în acest moment este că vaccinarea nu merge suficient de repede; nu are suficiente vaccinuri pentru a vaccina întreaga populație cu risc cât mai repede posibil. Și, în acest caz, cred că există suficiente date care să susțină că această strategie funcționează și că permite protejarea populației cu cel mai mare risc", spune Macip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel