Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificarea mecanismului de numire a Procurorului General
Guvernul de la Chişinău a aprobat vineri modificarea mecanismului de numire a Procurorului General, cel mai important proiect de lege pe reforma Procuraturii. Potrivit premierului Republicii Moldova, decizia este una "curajoasă, asumată de colegii din guvern" şi "dă o şansă statului de drept" , informează un comunicat remis Agerpres.
Scopul proiectului este de a crea o comisie independentă în cadrul Ministerului Justiţiei, care va face o preselecţie a candidaţilor pentru funcţia de Procuror General. După aceasta, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. Comisia va fi constituită din 5 membri: ministrul justiţiei, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internaţional, un expert naţional şi un reprezentant al societăţii civile, precum şi un expert desemnat de preşedintele parlamentului, se precizează în comunicat.
"Oamenii vor ca noi să transmitem un mesaj foarte clar. Hoţia se pedepseşte în Republica Moldova. Reforma în justiţie poate să înceapă cu numirea unui Procuror General adevărat, un Procuror General profesionist, curajos, care să apere interesele cetăţenilor. Trebuie să venim urgent cu această iniţiativă. Consiliul Superior al Procurorilor şi-a lansat propriul concurs de selectare a Procurorului General, (însă) noi nu avem încredere în această procedură. Noi venim cu o iniţiativă nouă, care să ne asigure că va exista un proces de preselectare a candidaţilor, un proces foarte transparent, astfel să avem cu toţii certitudinea că un viitor Procuror General va fi un om independent", a declarat premierul Republicii Moldova, Maia Sandu.
Proiectul va fi transmis în parlament şi urmează a fi votat la începutul săptămânii viitoare.
Tot vineri, guvernul de la Chişinău a decis deschiderea a 85 de secţii de votare peste hotare, în circumscripţia uninominală nr. 50, care cuprinde ţările din Europa de Vest, acolo unde vor fi organizate noi alegeri parlamentare, în data de 20 octombrie 2019, în aceeaşi zi cu alegerile generale locale. Astfel, din cele 85 de secţii de votare organizate peste hotare, 27 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 vor fi suplimentare.
Pe 20 octombrie, cetăţenii moldoveni din cadrul a 3 circumscripţii electorale uninominale - nr. 33, 48 şi 50 - îşi vor alege un nou deputat în parlament, după ce aleşii poporului în cele trei circumscripţii au renunţat la mandatul de deputat. Este vorba despre premierul Maia Sandu, ministrul de interne Andrei Năstase şi deputatul independent Viorel Melnic, anterior şef al Serviciului Vamal.
De asemenea, cabinetul de miniştri a mai aprobat o serie de modificări la Regulamentul privind numirea în funcţie pe bază de concurs a directorilor spitalelor publice şi a contractului-tip de management al instituţiei medicale. Modificările au scopul de a spori nivelul de integritate şi profesionalism al managerilor instituţiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News