Data publicării:
Guvernul pro-UE al lui Tusk a trimis o cerere privind aderarea Poloniei la Parchetul European
Ministrul polonez al justiţiei, Adam Bodnar, a semnat vineri cererea de aderare a Poloniei la Parchetul European, una din măsurile judiciare promise de noul guvern pro-UE al premierului Donald Tusk.
Această decizie este menită 'să rupă monopolul puterii' pe care-l exercită în prezent sistemul judiciar naţional polonez, a declarat ministrul, potrivit agenţiei EFE.
Fostul guvern polonez a respins aderarea la Parchetul European, considerând că această instituţie are competenţe intruzive în sistemul judiciar naţional al Poloniei şi subminează suveranitatea ţării. În afară de Polonia, dintre statele UE au refuzat să adere la Parchetul European de asemenea Danemarca, Irlanda, Suedia şi Ungaria.
Ministrul polonez de externe, Adam Szlapka, a declarat că solicitarea formalizată vineri arată cât de important este pentru noul guvern statul de drept, aluzie la cei opt ani în care Comisia Europeană s-a aflat în conflict permanent cu fostul guvern conservator condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS), pe care Bruxellesul l-a acuzat de încălcarea statului de drept prin reformele în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa celor emise de instanţele poloneze, inclusiv de Curtea Constituţională.
Guvernul polonez condus de Donald Tusk a lansat pe 22 decembrie 2023 o reformă a presei de stat și a demis pe șefii acesteia, în timp ce emisiunile au fost întrerupte, notează France24.
Schimbarea vine la o săptămână după ce premierul Donald Tusk a preluat puterea și după opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS).
Politicienii PiS au denunțat lichidarea presei ca fiind „ilegală”, în timp ce aliatul lor, președintele țării, a cerut guvernului „să respecte ordinea juridică a Poloniei”.
Mass-media de stat sub PiS a fost acuzată în mod regulat de părtinire politică, propagandă guvernamentală și atacuri verbale asupra opoziției.
Ministerul Culturii a declarat că președinții și consiliile agenției de televiziune, radio și știri deținute de stat au fost revocați în încercarea de a restabili „imparțialitatea” presei publice.
La scurt timp după anunț, emisia postului de știri de stat TVP a fost suspendată, doar sigla televiziunii a rămas vizibilă pe ecranele TV. Site-ul web al canalului de știri TVP Info a fost și inaccesibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News