Guvernul introduce coduri etice de administrare a fondurilor de pensii, pentru încrederea populaţiei
Guvernul va elabora "coduri etice" de administrare a fondurilor de pensii private sau facultative, pe care le va aplica până în 2013 în încercarea de a creşte gradul de încredere al populaţiei în administratorii fondurilor şi a asigura transparenţa utilizării banilor aflaţi în gestiunea acestora.
Codurile vor fi elaborate de Casa Naţională de Pensii şi implementate în perioada 2011-2013, relevă un document guvernamental, scrie Mediafax.
"Statul are responsabilitatea de a administra eficient şiechitabil fondurile de pensii şi asigurări sociale, cât şi cele cu destinaţe specială şi de a împărţi, de asemenea, responsabilitatea pentru modul în care se comportă companiile în care aceste fonduri investesc, ce produc acestea, cât şi impactul lor asupra diverselor comunităţi. Întrucât fondurile administrează o bună parte din bunurile ce aparţin societăţii, este necesar ca cetăţenii români să aibă încredere în modul de administrare a acestor fonduri", se arată în document.
Un alt argument invocat pentru introducerea unor astfel de coduri etice este acela că încrederea şi legitimitatea acestor instrumente financiare sunt în mare parte construite pe transparenţa investiţiilor, a rezultatelor şi a strategiei fiecărui fond.
"În acest sens se va acţiona pentru adoptarea de coduri etice de administrare ale acestor fonduri, prin consultare publică extinsă şi mediatizare pentru a asigura transparenţa totală asupra modului de funcţionare a fiecărui fond, asigurarea de tratament egal pentru toţ acţonarii, asigurarea respectării drepturilor tuturor acţonarilor, inclusiv libera exercitare a dreptului de proprietare, asigurarea unor modele de compensare clar stabilite, rezonabile ş orientate către interesul acţonarilor. De asemenea, se va urmări ca atât instituţile statutului, cât ş cele din sectorul bancar să desfășoare activităţ de informare transparentă a populaţei privind serviciile oferite", relevă documentul.
Fondurile de pensii private obligatorii şi facultative au înregistrat, anul trecut, un profit net cumulat de 448,1 milioane lei (106,4 milioane euro), în creştere cu 61% faţă de 2009. Niciunul dintre cele 22 de fonduri de pensii private nu au înregistrat pierderi în anii 2009 sau 2010.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News