Guvernul Greciei este acuzat de ''disimulare'' în ancheta privind catastrofa feroviară din 2023
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Partidele de opoziţie din Grecia au acuzat miercuri guvernul conservator de ''disimularea'' responsabilităţilor după accidentul feroviar de anul trecut.  

Cincizeci şi şapte de persoane, printre care numeroşi studenţi, au decedat pe 28 februarie 2023 în coliziunea de la Tempe între un tren marfar şi unul de pasageri pe principala magistrală feroviară ce leagă Atena de Salonic (nord).

Este vorba de o disimulare organizată de guvern, a afirmat Milena Apostolaki, o deputată din partidul socialist PASOK, în cursul unei dezbateri parlamentare cu privire la concluziile comisiei de anchetă ce a elaborat raportul. Comisia este condusă de Noua Democraţie, partidul aflat la putere la Atena.

Numeroşi deputaţi, de la cei din extrema dreaptă până la Partidul comunist (KKE) şi opoziţia de stânga Syriza, au criticat lipsa de obiectivitate a acestui raport preliminar care, în opinia lor, nu a făcut decât să confirme teza iniţială a guvernului lui Kyriakos Mitsotakis potrivit căreia catastrofa este consecinţa unei erori umane.

Familiile victimelor îi acuză în special pe fostul ministru al transporturilor Kostas Karamanlis

Liderul grupului parlamentar al Syriza, Sokratis Famellos, a denunţat eforturile constante ale guvernului în vederea disimulării crimei de la Tempe.

Familiile victimelor îi acuză în special pe fostul ministru al transporturilor Kostas Karamanlis, care a demisionat după accident, şi pe predecesorul său de stânga Christos Spirtzis, ambii în prezent deputaţi. Ele au cerut miercuri ridicarea imunităţii parlamentare a acestor doi deputaţi.

Potrivit raportului de anchetă parlamentară grec, justiţia trebuie să facă lumină în acest dosar.

Doar justiţia va avea ultimul cuvânt privind responsabilităţile în această tragedie, a declarat într-un recent interviu premierul Mitsotakis.

Până în prezent, 34 de angajaţi ai companiei de căi ferate au fost acţionaţi în instanţă, dintre care doi sunt în arest preventiv pentru omucidere prin neglijenţă, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel