Guvernul danez vrea o „generaţie fără nicotină 2010+”
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Mulţi adolescenţi din România fumează de la 12-13 ani / Foto: Pxhere
Mulţi adolescenţi din România fumează de la 12-13 ani / Foto: Pxhere
Guvernul danez lucrează la măsuri pentru stoparea fumatului la viitoarele generaţii în timp ce îşi propune să se asigure că nicio persoană născută după anul 2010 nu se va apuca de fumat şi nici nu va folosi alte produse cu nicotină.

Măsurile ar putea include interzicerea treptată a vânzării de produse din tutun şi cu nicotină pentru această generaţie, potrivit unei propuneri guvernamentale de reformă sanitară prezentată marţi, la Copenhaga, de ministrul Sănătăţii, Magnus Heunicke. O „generaţie fără nicotină 2010+” va reprezenta un punct de referinţă istoric în prevenirea bolilor şi a decesului, potrivit ministerului danez. Propunerea de reformă sanitară a fost îndelung aşteptată şi este extrem de vastă. În aceasta, guvernul condus de premierul Mette Frederiksen propune, totodată, creşterea la 18 ani a vârstei minime pentru achiziţionarea de băuturi alcoolice.

În prezent, în Danemarca, limita minimă de vârstă este de 16 ani pentru achiziţionarea de bere şi de 18 ani pentru băuturi cu un conţinut mai mare de alcool. În propunerea sa, guvernul subliniază că tinerii danezi conduc în clasamentul consumului de alcool în Europa şi notează că o cultură a consumului excesiv de alcool are consecinţe grave. Propunerile urmează să fie negociate cu partidele parlamentare.

Situaţie îngrijorătoare în România

Fumatul în rândul copiilor și tinerilor din mediul rural este o problemă stringentă în România. Raportul „Bunăstarea copilului în mediul rural“, lansat de World Vision România în 2018, a analizat incidența comportamentelor de risc pentru sănătate (fumatul, consumul de alcool) în rândul tinerilor. Astfel, 8% dintre copiii cuprinși în studiu au declarat că au fumat. Peste jumătate dintre aceștia (56%) au fumat prima dată în jurul vârstei de 12 ani. În același timp, incidența fumatului este mai mare în rândul băieților (12%) decât la fete (5%). Frecvența fumatului în rândul copiilor crește odată cu vârsta. Astfel, dacă în rândul persoanelor de până la 14 ani doar 5% au declarat că au fumat zilnic în ultima săptămână, în cazul celor de peste 14 ani ponderea urcă la 26%. Dintre copiii care au declarat că au fumat, 22% fumează în fiecare zi, 18% cel puțin o dată pe săptămână, 20% mai puțin de o dată pe săptămână, iar 40% nu au fumat deloc în ultima lună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel