Guvernul dă lemn pentru Republica Moldova. Ajutor de încălzire
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 05 oct 2022, 16:20
WhatsApp
Guvernul dă lemn pentru Republica Moldova. Ajutor de încălzire / Foto: Pixabay, de Polski
Guvernul dă lemn pentru Republica Moldova. Ajutor de încălzire / Foto: Pixabay, de Polski
Guvernul României va acorda un ajutor de încălzire Republicii Moldova.

Guvernul României a aprobat, miercuri, acordarea unui ajutor Republicii Moldova de 200.000 metri steri de lemn, reprezentând 130.000 metri cubi, pentru încălzire, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

"Cu ocazia vizitei doamnei Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a fost prezentată părţii române o solicitare de sprijin pentru Republica Moldova din cauza crizei umanitare şi crizei economice în care se află această ţară, din cauza refugiaţilor şi din cauza problemelor de gaze naturale - o problemă preexistentă, dar agravată de război. Solicitarea s-a referit la acordarea unui ajutor de 200.000 de metri steri lemn de foc pentru Republica Moldova, ca ajutor de criză pentru această ţară. Am decis astăzi ca ajutorul să fie furnizat de Romsilva, într-un parteneriat cu Moldosilv, compania de silvicultură de stat din Republica Moldova. Preţul la care se va vinde această cantitate de lemn este preţul mediu ponderat practicat de Romsilva anul acesta în cazul vânzării sortimentului de lemn de foc", a precizat Tanczos Barna, la Palatul Victoria, după şedinţa Executivului.

El a mai spus că se va asigura transportul până la graniţă, aceste cantităţi urmând să fie transportate, cel mai sigur pe calea ferată.

De la 500 la 400 lei. Nicolae Ciucă a insistat să fie mai ieftin: Guvernul plafonează prețul la lemnele de foc. O decizie așteptată de milioane de români 

Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a menţionat că această măsură este aşteptată de milioane de români.

"Astăzi Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Este o decizie aşteptată de peste trei milioane de oameni. De fapt, sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc", a afirmat premierul, la începutul şedinţei Cabinetului.

De altfel, precizăm că pe proiectul de OUG, plafonul era de 500 de lei. Premierul a insistat ca metrul cub de lemne să fie mai ieftin, adică la 400 lei. 

Potrivit acestuia, toţi românii trebuie să treacă cu bine iarna care vine.

"În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 lei la peleţi. Preţurile includ TVA. (...) Este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi în Guvern, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine", a adăugat prim-ministrul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.

"Pe piaţa lemnului de foc, în urma evoluţiilor din piaţa internaţională, se văd, se resimt efectele creşterilor de preţ, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică şi la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecţie pentru cetăţeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a preţului la lemnul de foc şi derivatele din lemnul de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuinţelor", a explicat ministrul, conform Agerpres. Vezi video AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?