Data publicării:
Guvernul Ciucă vrea să trimită luna viitoare în Parlament proiectul de buget pe 2023 - Ce se întâmplă cu pensiile și salariile
Guvernul intenţionează să trimită luna viitoare în Parlament proiectul de buget pe 2023. Documentul va cuprinde, printre altele, majorarea pensiilor de la 1 ianuarie cu 11 procente şi a salariului minim pe economie la 3.000 de lei, susţin autorităţile.
Se intenţionează ca proiectul bugetar să fie trimis în luna noiembrie Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Pe de altă parte, ministrul finanţelor, Adrian Câciu, afirmă că proiectul bugetar va cuprinde, totodată, majorarea pensiilor, dar şi a salariului minim pe economie.
”Prognoza de toamnă ne va arăta cum stăm pe anul 2023...”
”În baza acelei ordonanţe se construieşte şi se aprobă strategii fiscal-bugetare, legea plafoanelor şi apoi legea bugetului. Deci, toate aceste elemente şi măsuri, inclusiv de natură socială, dar şi de echilibru pe partea economică şi partea de investiţii, le vom vedea în etapele premergătoare punerii în dezbatere publică a legii bugetului. Un element care va apărea săptămânile viitoare este prognoza de toamnă care ne va arăta cum stăm pe anul 2023. Rămâne să stabilim ce vine în plus faţă de ceea înseamnă aplicarea articolelor din legea cu privire la sistemul public de pensii. Scopul este să atenueze rodarea de putere de cumpărare. Pe de altă parte, trebuie să nu deterioreze deficitul la fondul de pensii.”, a spus Adrian Câciu.
Despre majorarea pensiilor începând de anul viitor a vorbit şi vicepremierul Kelemen Hunor, explicând că se urmăreşte în principal acoperirea a ceea ce se pierd din puterea de cumpărare din cauza inflaţiei.
Întrebat cu cât ar putea să crească veniturile lunare ale pensionarilor, şeful executivului, Nicolae Ciucă, a avansat procentul de 11%.
În cea ce priveşte salariul minim, Adrian Câciu, ministrul finanţelor, s-a pronunţat pentru o majorare la 3.000 de lei şi prevederea ca 200 de lei să fie impozitaţi atât ca impozit pe venit, cât şi din punct de vedere al contribuţiilor sociale, scrie Rador.
Citește și - Cine decide soarta lui Vasile Dîncu. Chirieac: Decizia privind schimbarea ministrului se află în mâna unui singur om
Urmează o săptămână decisivă pentru Vasile Dîncu în ceea ce privește poziția de conducere la Ministerul Apărării Naționale.
Ministrul Dîncu a fost criticat după declarația privind Ucraina, în care a precizat că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.
Ulterior, după ce a stârnit critici, Dîncu s-a pozat într-o librărie din Bruxelles și a transmis într-o postare că „aici nu se aude vocea idioților”.
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat la România TV scandalul politic din jurul ministrului Dîncu.
„Vasile Dîncu e un profesor universitar autentic, asupra sa nu planează suspiciuni de plagiat. Domnia sa probabil s-a crezut în amfiteatru vorbind cu studenții. Așa se explică și răbufnirea sa, el nu a făcut idiot pe cineva anume. Idioții nu trec de zidurile de cărți”, a precizat Bogdan Chirieac, care a completat că „politica e a doua profesie” a lui Vasile Dîncu.
În ceea ce privește o posibilă schimbare din funcție, analistul politic crede că decizia e în mâna unui singur om.
„În privința schimbării sale, ea e în mâna unui singur om: Președintele Klaus Iohannis. Am văzut că au apărut anchete la Tolontan cu tragedia de la Constanța de acum 8 luni (n.r. - prăbușirea unui elicopter militar care a plecat într-o misiune de căutare a unui MiG-21 LanceR prăbușit) care încercau să-l agațe pe domnul Dîncu. Nu s-a întâmplat lucrul acesta. Apoi a fost declarația respectivă care nu conține nimic toxic. El a spus că Ucraina în negocierea cu Rusia trebuie să aibă și sprijinul marilor puteri. Că Ucraina plătește prețul de sânge, categoric, care e unul mare, plătește și distrugerile, dar Ucraina fără Occident l-ar fi avut de mult timp pe Putin dansând la Kiev”, a conchis analistul politic. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News