Guvernul american nu are în vedere o salvare a Silicon Valley Bank
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen susţine că lucrează îndeaproape cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a răspunde la colapsul Silicon Valley Bank şi a-i proteja pe deponenţi, dar a precizat totuşi că nu este avută în vedere o salvare a băncii via o injecţie de fonduri publice, transmite AFP.

'Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu se răspândesc la altele care sunt sănătoase', a spus duminică ministrul american al Finanţelor într-un interviu pentru postul de televiziune CBS. Yellen a adăugat că a lucrat împreună cu organismele de reglementare 'pentru a pune la punct politici adecvate care să răspundă la situaţia' provocată de cel mai mare colaps al unei bănci de după criza financiară din 2008, dar nu a dorit să ofere noi detalii.

'Vreau să fiu bine înţeleasă. În timpul crizei financiare au fost investitori şi proprietari ai unor bănci mari de importanţă sistemică care au fost salvaţi....iar reformele pe care le-am pus la punct înseamnă că nu vom mai face acest lucru', a spus Janet Yellen pentru CBS.

'Dar suntem îngrijoraţi cu privire la deponenţi şi suntem concentraţi pe acoperirea nevoilor lor', a adăugat Yellen. Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank, după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile.

Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

FDIC va proteja depozitele de până la 250.000 de dolari însă depozitele peste această sumă, şi care reprezintă 85% din conturile SVB, sunt în pericol. Întrebată dacă deponenţii îşi vor primi înapoi toţi banii, Yellen a refuzat să facă comentarii cu privire la detalii. 'Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur acesta este un motiv de îngrijorare', a spus Janet Yellen.

Întrebată dacă guvernul american ar lua în considerare o preluare a SVB de către o bancă străină, Yellen a răspuns: 'aceasta este o decizie pentru FDIC, atunci când va decide care este cea mai bună soluţie pentru acest caz. Şi sunt sigur că au în vedere o gamă largă de opţiuni disponibile. Printre acestea se numără şi achiziţiile', a declarat Janet Yellen, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel