Guvernatorul Băncii Naționale, în atenția premierului Donald Tusk. Ce acuzații i se aduc acestuia
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Donald Tusk vrea să îl înlocuiască pe guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei.

Donald Tusk, premierul Poloniei, a anunțat că urmează să înainteze parlamentului o moțiune privind demiterea lui Adam Glapinski, guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei (BNP), care a ajuns în funcție pe vremea fostului guvern, unul conservator, relatează agenția EFE, scrie Agerpres.

Potrivit sursei menționate, legislația din Polonia oferă o largă independență guvernatorului BNP, iar atât numirea, cât și destituirea acestuia pot fi decise numai printr-un vot unanim în parlament.

Conform unei decizii a Curții Constituționale poloneze, care are majoritatea judecătorilor numiți în timpul guvernării conservatoare, criticată de actualul guvern liberal, impune o majoritate de 3/5 pentru înlocuirea guvernatorului BNP. Însă, coaliția de guvernare a lui Donald Tusk dispune doar de o majoritate absolută în legislativ.

Schimbarea guvernatorului BNP, una dintre promisiunile  electorale ale lui Tusk

Una dintre cele o sută de promisiuni electorale ale lui Tusk vizează și schimbarea guvernatorului Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapinski.

Donald Tusk a preluat puterea în decembrie după ce partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care guvernase opt ani la rând, a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie. De atunci, între actuala și fosta putere se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiția și presa.

În ce-l privește pe guvernatorul Băncii Naționale, premierul Tusk îi reproșează acestuia că nu a acționat în mod independent, că a sprijinit activ fostul guvern în campania electorală și că nu a fost capabil să țină sub control inflația, care a fost anul trecut de peste 12%.

 Glapinski a primit, de altfel, critici dinspre toată scena politică în urma deciziei sale de a menține ani la rând neschimbată rata dobânzii directoare, pe care apoi a crescut-o de nouă ori pentru a încerca să tempereze inflația, dar fără succes.

De asemenea, Tusk îl acuză pe guvernatorul BNP că a obstrucționat accesul guvernului la date și informații privind politica monetară a Poloniei și că a politizat instituția prin angajarea mai multor responsabili din fostul guvern.

În anunțul său de marți, premierul Tusk a precizat că în zilele următoare va fi transmisă Tribunalului Statal cererea de demitere a guvernatorului Băncii Naționale, ca pas procedural premergător trimiterii către parlament a moțiunii de destituire.

Citește și: Polonia renunță la TVA-ul de 0% pentru produsele alimentare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel