Guvernatorul Băncii Angliei avertizează că vor exista prețuri „apocaliptice” la alimente
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Guvernatorul Băncii Angliei avertizează asupra prețurilor la alimente care vor fi „apocaliptice” din cauza războiului din Ucraina.

Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat cu privire la prețurile alimentelor „apocaliptice”, spunând că se simte „neputincios” pe fondul inflației în creștere, scrie SkyNews.

Andrew Bailey a răspuns criticilor conform cărora Banca a acționat prea încet pentru a aborda inflația, dând vina pentru o „situație proastă” cauzată de o serie de șocuri externe, inclusiv războiul din Ucraina și blocarea din China.

„Nu putem prezice lucruri precum războaie – asta nu este în puterea nimănui”, a spus el.

El a spus că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor, iar conflictul din Ucraina a crescut prețurile la energie, care sunt cel mai mare motor al inflației, în timp ce blocarea din Shanghai a exacerbat creșterea costului mărfurilor datorită efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare.

Bailey a spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care ar părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a diminuat, ceea ce duce la lipsuri de forță de muncă care afectează inflația.

Indicatorul prețurilor de consum (IPC) al inflației a atins 7% în martie și este de așteptat să treacă de 10% în cursul acestui an.

Michael Saunders, de la Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei, a adăugat că „nu există nicio politică monetară sensibilă care ar fi putut mențină inflația la 2% în acest an”.

Prețurile alimentelor reprezintă „îngrijorare majoră”

Andrew Bailey a spus că creșterea prețurilor la alimente este o mare îngrijorare pentru banca centrală, deoarece Ucraina se luptă să exporte grâul și uleiul de gătit din țară.

„[Factorul de risc al inflației] care e destul de apocaliptic este mâncarea”, a spus el.

Acesta a precizat că a vorbit cu ministrul de Finanțe al Ucrainei, la Washington, la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea planta culturi în această primăvară, dar „nu au nicio modalitate” de a le expedia.

„Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în prezent”, a spus el.

„Așa cum stau lucrurile în acest moment, ele se înrăutățesc”, a continuat el. „Și aceasta este o îngrijorare majoră nu doar pentru noi, ci este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare”, a adăugat el.

Ucraina și Rusia sunt jucători mari în producția mondială de alimente, reprezentând 53% din comerțul global cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% din comerțul de grâu, potrivit Națiunilor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel