Guvern de coaliție în Belgia. ȘAPTE partide, la ACORD
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Şapte partide politice din Belgia au ajuns la un acord de principiu asupra formării unui guvern de coaliţie, la 16 luni după alegerile parlamentare.

Şapte partide politice din Belgia au ajuns la un acord de principiu asupra formării unui guvern de coaliţie, la 16 luni după alegerile parlamentare, au relatat miercuri media belgiene, citate de dpa.

Din noua coaliţie vor face parte ecologiştii, liberalii şi social-democraţii atât flamanzi, cât şi valoni şi creştin-democraţii flamanzi.

Cele şapte partide au obţinut împreună 53,4% din voturi la alegerile legislative din mai 2019.

Numele viitorului prim-ministru nu a fost deocamdată decis, dar cei doi negociatori desemnaţi de Regele Philippe pentru a forma un guvern sunt creditaţi cu cele mai mari şanse pentru a conduce guvernul federal: liberalul flamand Alexander De Croo şi socialistul valon Paul Magnette.

Potrivit cotidianului Le Soir, actualul ministru al finanţelor interimar Alexander De Croo va fi numit prim-ministru.

De Croo, care ar fi primul premier neerlandofon al Belgiei după anul 2011, ar urma să depună jurământul şi să prezinte programul guvernamental în faţa parlamentului joi, în prima zi a summitului special al Uniunii Europene, unde el va reprezenta Belgia.

Postul de radio şi televiziune naţional RTBF a anunţat că noul guvern federal al Belgiei va mobiliza în viitoarea legislatură 3,3 miliarde euro pentru noi politici. Această sume include 2,3 miliarde euro pentru măsuri sociale şi 1 miliard euro pentru securitate, justiţiei şi apărare.

În prezent au loc negocieri pentru distribuirea portofoliilor ministeriale. Numele diferiţilor miniştri - în total 14, dintre care şapte francofoni şi şapte neerlandofoni - vor fi dezvăluite ulterior, după congresele fiecărei formaţiuni politice participante la guvernare.

Din noua coaliţie guvernamentală nu face parte Noua Alianţă Flamandă (N-VA, naţionalistă), care a obţinut cele mai multe voturi (16%) la scrutinul de acum 16 luni. De asemenea, nu participă la guvernare nici formaţiunea de extremă-dreapta Vlaams Belang, care a luat 12% din sufragii.

Belgia nu are un guvern cu atribuţii depline de aproape 650 de zile, când Charles Michel, actualul preşedinte al Consiliului European, a demisionat din funcţia de prim-ministru, în decembrie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel