Guvern, anunțul zilei privind salariile profesorilor după protest
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Dan Carbunaru., captura video Guvernul României
Dan Carbunaru., captura video Guvernul României
Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului, a făcut o declarație oficială privind rezultatul discuțiilor dintre reprezentanții executivului și cei ai sindicatelor din educație.

„Bună seara! Am revenit în sala de briefing a Guvernului pentru a vă transmite cele mai recente informaţii în urma discuţiilor, noilor discuţii, noilor negocieri care s-au purtat astăzi între reprezentanţii Guvernului României, secretarul general al Guvernului, ministrul educaţiei, ministrul finanţelor şi ministrul muncii, ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene şi reprezentanţii sindicatelor din educaţie pentru a găsi o soluţie în privinţa nevoi de a oferi sistemului de educaţie din România şi tuturor celor care contribuie la buna sa funcţionare recunoaşterea cuvenită, pe măsura aşteptărilor, desigur şi în în contextul resurselor pe care România le poate oferi.

În urma acestor discuţii, Guvernul a prezentat tot setul de măsuri pregătit pentru a veni în sprijinul celor care lucrează în sistemul de educaţie pentru a face posibilă cât mai curând reîntoarcerea în clase, atât pentru cei care predau, cât şi pentru elevi. 

După acest dialog, care s-a purtat între reprezentanții executivului și cei ai sindicatelor din educație, rezultatul acestor discuții a fost analizat de către liderii coaliției de guvernare, iar la finalul acestor discuții sunt în măsură să vă prezint următoarele date.

În primul rând, decizia coaliției de guvernare care va fi implementată chiar mâine de către Guvernul României în Ședința de Guvern de dimineață, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educație prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în așa numita anexă 8 a legii salarizării, legea 153. O măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector cu o medie a creșterilor veniturilor de aproximativ 9%.

Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în luna iunie și una în luna octombrie, de câte 500 de lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalului nedidactic.

Totodată, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educațional, mă refer la personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1000 de lei, care va fi urmată, în luna octombrie, de o a doua primă de 1500 de lei.

Aș vrea să va fac această precizare. Discuțiile inițiale care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentații sindicatelor vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa 8, la care se adaugă nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional, unde s-a discutat inițial de aceasta forma de stimulare, de premiere, atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zone defavorizate cu un stimul în valoare de 1.000 lei.

Iată că am ajuns la extinderea acestor formule, care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică, pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni, care vor primi în total 2500 lei, desigur, în paralel, aşa cum deja am anunţat, continuând demersurile pe care Guvernul le face pentru a prezenta public şi a lansa în discuţiile cu sindicatele şi cu toţi cei interesaţi, tot ceea ce ţine de noua grilă de salarizare, după ce mâine, în condiţiile în care Anexa 8 este închisă, practic, formele care permit, cel puţin pentru sistemul din educaţie, majorări salariale, se va fi epuizat.

Ca atare, este evident necesar ca noile creşteri, noile majorări, aşteptate, pe bună dreptate, de cei din sistemul educaţional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea, în regim de urgenţă, devansat faţă de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public şi lansat în dezbatere şi în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educaţie să-şi regăsească statutul, atât din perspectiva poziţiei în grilă, cât şi din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toţii ne dorim pentru societatea noastră", a spus Dan Cărbunaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel