Data publicării:

Gust amar în gură, ce boli semnalează

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Apariția unui gust amar în gură este un simptom destul de frecvent. Iată ce probleme de sănătate pot fi semnalate în acest mod.

O persoană poate resimți un gust amar în gură din cauza consumului unui aliment sau al unei băuturi. Această senzație neplăcută este însă trecătoare în aceste situații. De cele mai multe ori, astfel de episoade de "gură amară" trec după un ceai de sunătoare şi o periere meticuloasă a dinţilor, urmată de apă de gură. Dacă gustul persistă mai mult de câteva zile și nu are legătură cu alimentația sau igien gurii, poare fi vorba despre o problemă de sănătate. 

Gust amar în gură, semnal de alarmă

Un gust neplăcut în gură poate fi un semnal de alarmă, un simptom al unei boli mai grave, sau doar rezultatul unei igiene orale precare. 

Senzația de amar în gură poate indica o infecție în sfera ORL (rinofaringită, sinuzită, angină streptococică, gripă) sau un abces dentar, boală parondotală.

Gura devine amară și după vărsături, reflux gastro-esofagian sau după administrarea unui medicament, în special antibiotice. 

Gustul amar în gură poate avea legătură și cu modificările hormonale din timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru când grețurile și vărsăturile sunt frecvente. 

În cazurile grave, mai multe boli şi afecţiuni pot determina un gust amar în gură: diabetul de tip 2, malaria, dischinezia biliară, mononucleoza, hepatita, ciroza hepatică sau cancerul la pancreas. 

Dacă senzația amară în gură este însoțită și de alte simptome, toate persiste, și dacă suspectezi una dintre afecțiunile enumerate, atunci trebuie să mergi la medic pentru diagnostic și tratament corect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel