Data actualizării:
Data publicării:

Gulaș tradițional unguresc la ceaun. Rețeta cu carne de porc

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (RitaE)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (RitaE)

Gulașul este un preparat tradițional unguresc absolut delicios. Iată cum se prepară aceast rețetă...

Ingrediente

2 kg carne de porc
2 kg cartofi
500 gr morcovi
500 gr ardei kapia
2 kg ceapă
500 gr ardei gras
100 gr unt
300 gr afumătură
225 gr condimente pentru gulaş
3 frunze foi de dafin
500 ml vin roşu
8 buc usturoi
3 linguri sare
1 lingură piper
1 legătură pătrunjel
1 lingură chimen
5 linguriţe boia dulce
125 ml ulei
1 lingură cimbru
1 lingură busuioc
1 lingură oregano
2 linguri pătrunjel uscat

Cum se prepară

Carnea de porc sau de vită se taie cubuleţe şi va necesita un timp de marinat. Punem carnea într-un vas, alături de 4-5 linguriţe de boia, ulei 25 ml, doar pentru marinat, 5-6 linguri piper, 1 lingură oregano,1 lingură cimbru, 1 lingură busuioc, 2 linguri pătrunjel uscat, 7-8 căţei de usturoi şi o ţinem la marinat 4-6 ore minimum.

În ceaun adăugăm 100 ml de ulei şi seminţele de chimen. Lăsăm seminţele să se prăjească puţin, până când începem să simţim acel miros specific. Tăiem ceapa mărunt şi o adăugăm cu untul în ceaun, lăsăm să se călească la foc mic circa 10 minute, până când tăiem ardeii, scrie gatesc.ro. Adăugăm şi ardeii şi lăsăm la călit până ceapa prinde nuanţa aurie şi este călită.

Adăugăm carnea după ce a stat la marinat, împreună cu ceapa şi ardeiul, şi lăsăm în ceaun până când carnea prinde aspect de fiert/prăjit. Lăsăm focul să fie la minim, adăugăm vinul şi completăm cu apă până la 3/4 din capacitatea ceaunului. Adăugăm usturoiul şi condimentele de gulaș - o pastă de ardei roşu dulce, o pastă de ardei roşu iute şi o pastă dulce de gulaş (75 gr fiecare, folosind în total 225 gr. Adăugăm sare, piper, usturoiul şi menţinem până când carnea de porc este fiartă.

Când carnea de porc este fiartă, adăugăm morcovii şi afumătura. Lăsăm să fiarbă circa 10 minute. După cele 10 minute, adăugăm şi cartofii şi, dacă mai este nevoie, completăm cu boia în funcţie de culoarea dorită. După ce cartofii sunt fierţi, adăugăm pătrunjel verde, cimbru, 3-4 frunze de foi de dafin, oregano sau leuştean şi mai ţinem 5 minute la foc.

Citește și:

Frigania Zakynthou, rețeta. Desertul grecesc din Insula Zakynthos

Ingrediente

1 pachet pâine toast cumpărată prăjită

650ml lapte

100g zahăr

40 făină cu autocreștere

3 linguri amidon

5 ouă

2 linguri unt

vanilie

coajă de lămâie

1 kg frişcă (bătută) cu 2-3 linguri de zahăr pudră

felii migdale (opţional)

praf de scorţişoară

sirop

300g zahăr

500ml apă

Cum se prepară

Fierbeţi apa cu zahărul pentru 8 minute împreună cu felii de coajă de lămâie. Pregătiţi o tavă plată şi întindeţi feliile de pâine toast. Turnaţi siropul peste pâine şi presăraţi multă scorţişoară. Lăsaţi la răcit, potrivit mancare-greceasca.eu. Amestecaţi 1/4 din lapte cu ouăle, făina, amidonul, 100g zahăr şi vaniliile. Puneţi celelalte 3/4 lapte la fiert cu felii de coajă de lămâie. Încorporaţi compoziţia în laptele fierbând, amestecaţi încontinuu până se încheagă budinca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel