Guinness World Records: 1.000 de hărți pe o granulă de sare
O hartă care poate fi văzută numai printr-un microscop poate părea la fel de utilă ca un ceainic de ciocolată, dar noua tehnologie utilizată pentru a obține un record demn de Cartea Recordurilor (Guiness World Records) deschide o lume cu totul nouă în industrie. Un grup de oameni de ştiinţă din Zurich, din cadrul companiei IBM, au „desenat” cel mai mic mapamond 3D ce măsoară 22 x 11 micrometri, 1.000 de astfel de hărţi putând încăpea pe o granulă de sare.
Harta, "desenată" pe un fragment minuscul de polimer în numai 2 minute şi 23 de secunde, este alcătuită din 500.000 pixeli, fiecare măsurând 20 nanometri pătraţi, informează ediția online Dailymail.
Nanotehnologiile utilizate până în prezent puteau crea structuri mai mici de 30 nanometri doar cu dificultăţi şi costuri foarte mari.
Însă noua metodă aplicată de IBM foloseşte un vârf de dimensiuni nanometrice - de 100.000 de ori mai subţire decât un vârf de creion bine ascuţit - pentru a crea în stratul de polimer, în mod rapid şi ieftin, structuri 2D şi 3 D mai mici de 15 nanometri.
Tehnica deschide noi căi de creare a unor nanodispozitive utilizabile în domeniul opto-electronicii, al medicinei şi în cercetările de biologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News