Data actualizării:
Data publicării:

Grupul celor patru - Big Four- s-ar putea rupe. Firmele independente, venituri duble. ”Am rămas pe loc”

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la Christina Morillo, Pexels
Fotografie de la Christina Morillo, Pexels

Big Four, grupul celor mai mari companii de consultanţă din lume, s-ar putea rupe, după ce Ernst and Young (EY) a decis să îşi despartă diviziile de audit şi consultanţă, ca urmare a multor ani de critici. 

Carmine di Sido, preşedintele EY, ar fi luat decizia după forumul de la Davos. Conform Financial Times, separarea diviziilor menţionate ar fi o mutare istorică. Auditorii au menirea de a ţine managementul companiilor sub control şi să reziste presiunii de a accepta cifre fără dovezi clare, în timp ce echipa de consultanţi preferă să genereze venituri. 

"Mă surprinde că a durat atât de mult până aici. E din ce în ce mai dificil pentru orice firmă de contabilitate să ofere un serviciu multidisciplinar. Îmi închipui că toate firmele se uită la restructurări", a declarat Fiona Czerniawska, CEO-ul Source Global Research. 

Motivul pentru care despărţirea ar fi benefică 

Pentru firmele de consultanţă din Big Four, restricţiile de a lucra pentru clienţii din zona de audit reprezintă o piedică, în timp ce investiţiile în îmbunătăţirea auditului a luat capital de la companiile de consultanţă. 

"Cei mai mulţi non-auditori ar fi încântaţi să lucreze independent, fără restricţii cu privire la munca pe care o pot face", a declarat un partener EY, neimplicat în planul de restructurare. 

Un alt motiv pentru restructurare este reprezentat şi de veniturile firmelor independente de consultanţă. Accenture, spre exemplu, a raportat venituri de 51 miliarde de dolari anul trecut, aproape dublu faţă de vânzările de consultanţă ale EY. 

"Simţim că am investit mult în calitatea auditului, dar am rămas pe loc", a mai explicat o sursă pentru FT. 

Semne de întrebare

Conform planurilor EY, cele două divizii s-ar împărţi într-un parteneriat focusat pe audit şi o operaţiune de consultanţă separată. Opţiunile includ listarea publică a unei părţi din compania de consultanţă. 

Astfel de separări le-ar da clienţilor o paletă mai largă de consilieri şi auditori, reducând riscul de conflicte de interese. Există, însă, şi semne de întrebare, pentru că firmele vor să ştie dacă marii clienţi îşi doresc astfel de lucruri. 

"Nu cred că piaţa vrea un jucător pur. Acest lucru va duce la o serie de evenimente, iar toate firmele profesioniste îşi vor reconsidera şi evalua structurile", a declarat un auditor citat de FT. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel