Data actualizării:
Data publicării:

Gripa, boala sezonului. Alexandru Rafila, semnal de alarmă: Ar putea creşte numărul îmbolnăvirilor

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre gripă, şi despre riscurile răspândirii ei, în raport cu anul precedent.

Alegeri prezidentiale 2024

"Până în momentul de față numărul de îmbolnăviri de gripă și numărul de viroze respiratorii este relativ mic, dar trebuie să așteptăm prima raportare din acest an al Institutului de Sănătatea Publică, deoarece în perioada sărbătorilor, numărul de cazuri care intră în sistemul de monitorizare este relativ mic și atunci trebui să așteptăm prima raportare din anul 2020, să vedem care este situația. În acest an, încă de la începutul sezonului, toate tulpinile de virus gripal, atât de tip A, cât și de tip B au fost izolate și ceea ce precizează și Centrul European de Control al Bolilor, această circulație simultană a tuturor tipurilor de virus gripal ar putea să facă un sezon ceva mai dificil, cu număr mai mare de îmbolnăvire, într-un interval de timp relativ scurt", a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC News.

Metodele de prevenire a gripei

"Din această cauză vaccinarea rămâne singura metodă de prevenire specifică gripei alături de măsuri de generare legate de igienă, de spălatul pe mâini, de evitarea participării la manifestări cu un număr foarte mare de persoane și a protecției individuale cu o mască, atunci când intrăm în contact cu o unitate de persoane vulnerabile, precum spitalele sau alte insituții", a completat.

Câte doze de vaccin au fost admistrate

 

"Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin. Până la sfârșitul anului 2019 se administraseră cca. 1,4 milioane de doze și la ele se adaugă bineînțeles cele care au fost achiziționate direct din farmaciile cu circuit deschis. În orice caz, într-un număr probabil dublu față de cantitatea din anul trecut. Cred că pe piața liberă se apropie de 400 de mii de doze achiziționate de populație. Estimăm că în jur de 2 milioane de persoane vor fi vaccinate în România".

"E o creștere față de anul precedent, dar încă nu suficientă și trebuie să ne gândim la o modalitate astfel încât tot mai multă lume să aibă acces la vaccinare, încât toate categoriile la risc, inclusiv copiii și toate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani să poate să fie vaccinate în viitor, eventual printr-un mecanism de compensare a vaccinurilor, ceea ce este practic implementat în toate țările din Uniunea Europeană", a mai spus el.

Citește și: Gripa a făcut o nouă victimă. Femeie moartă la spital

Reacția oamenilor când vine vorba de vaccinare

 

"În acest an lumea a vrut să se vaccineze. Cam toată lumea a solicitat vaccinuri la farmacii și disponibilitatea a fost limitată față de numărul mare de solicitări, tocmai pentru că am avut un prim an în care încrederea a crescut sensibil și cred că lumea a înțeles că e singura metodă de prevenire a gripei, mai ales că anul trecut am avut un sezon dificil, cu 200 de decese, ceea ce probabil a creat o stare de alertă și a detrminat solicitarea unei cantități mai mare de vaccin decât în anii precedenți", a mai spus.

"Vaccinul este unul ușor de tolerat. În acest an există chiar și varianta pentru copii și adolescenți a vaccinului cu administrare intranazală și reacțiile adverse sunt extrem de limitate. Sigur că dacă după administrarea de vaccin ai o viroză respiratorie, asta nu înseamnă că ea a fost produsă de vaccin, ci că te aflai în perioada de incubație a bolii, atunci când s-a administrat vaccinul", a adăugat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel