Gripa aviară revine în Europa. Păsări infectate descoperite în Germania.
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
O tulpină a virusului gripei aviare se răspândeşte în rândul păsărilor sălbatice din unele state europene, a anunţat miercuri Ministerul Mediului din landul german Baden-Wuerrtemburg.

Păsări sălbatice moarte au fost descoperite în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, în jurul lacului Constanţa (Bodensee), situat la graniţa dintre Germania, Elveţia şi Austria, în Elveţia şi Austria, susţin autorităţile din Baden-Wuerrtemburg. De asemenea, o variantă a virusului H5N8 a fost găsită în Polonia. 

"Observăm o epidemie la nivelul păsărilor sălbatice. Avem diferite piese ale puzzle-ului, pe care trebuie să le asamblăm", a declarat Thomas C. Mettenleiter, preşedintele laboratorului german care investighează cazurile de gripă aviară. 

Oamenii de ştiinţă de la Institutul german Friedrich Loeffler au stabilit că există o legătură între moartea unor păsări din nordul ţării şi virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, a anunţat marţi Ministerul Mediului din landul Schleswig Holstein. 

Aproximativ 100 de păsări moarte

În noaptea de luni spre marţi a fost detectat virusul H5N8, dar verificarea celor aproximativ 100 de păsări moarte (raţe, pescăruşi şi o lebădă), descoperite în apropierea a trei lacuri din nordul Germaniei, este încă în desfăşurare, a informat Ministerul Mediului. 

Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv Camerun, Niger şi Togo, în ultimii doi ani. 

Vineri, Autoritatea Sanitar-Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că a identificat un caz de infecţie cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din judeţul Bekes, sud-estul Ungariei, în apropiere de graniţa cu România. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare, notează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel