Gripa aviară este înfricoșătoare: UE asigură două vaccinuri care vor fi folosite ”în cazul unei pandemii”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la RF._.studio/ Pexels
Fotografie de la RF._.studio/ Pexels
Comisia Europeană anunță acordul cu companiile farmaceutice.

După primele cazuri de virus care au circulat printre mamifere, gripa aviară a început să sperie. Boala, care ucide mii de lei de mare în Peru și amenință sectorul de creștere a păsărilor din diferite părți ale planetei, a demonstrat o capacitate de adaptare care nu trebuie subestimată. De aici și anunțul Comisiei Europene privind închiderea a două contracte de garantare a furnizării de vaccinuri către statele membre în cazul în care situația ar degenera.

”Urmărim îndeaproape problema gripei aviare” și ”în acest moment există două vaccinuri autorizate în UE” pentru uz animal, dar posibil și adaptabile pentru om. ”Comisia a semnat două contracte comune de furnizare pentru a cumpăra aceste vaccinuri în cazul unei pandemii”, a declarat astăzi Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sănătate, potrivit Europa Today.

”În cazul unei pandemii de gripă declarată de OMS, companiile ar trebui să-și actualizeze vaccinurile pentru a contracara tulpina virală care provoacă posibila pandemie”, a adăugat purtătorul de cuvânt, fără a preciza niciun risc pentru oameni.

Între timp, unii dintre cei mai importanți producători de vaccinuri antigripal din lume au promis că sunt gata să facă sute de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru oameni în câteva luni, dacă o nouă tulpină de gripă se adaptează vreodată la pandemie.

Un focar actual a ucis un număr record de păsări și mamifere infectate. Cu toate acestea, cazurile umane rămân foarte rare, iar oficialii din domeniul sănătății globale au spus că riscul de transmitere între oameni este încă scăzut.

Trei companii de vaccinuri - GSK, Moderna și Seqirus - au confirmat pentru Reuters că sunt deja în curs de dezvoltare sau în proces de testare a mostrelor de vaccin uman care se potrivesc mai bine cu subtipul circulant, ca măsură de precauție împotriva unei viitoare pandemii. Alte companii, precum Sanofi, au declarat că sunt ”gata” să înceapă producția, dacă este necesar, cu tulpinile existente de vaccin H5N1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel