Data actualizării:
Data publicării:

GRIPA AVIARĂ, depistată în Constanța și Tulcea. Autoritățile, în ALERTĂ. Mai multe lebede au fost găsite moarte

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

În județele Constanța și Tulcea este alertă de gripă aviară după ce localnicii au descoperit mai multe lebede moarte în Portul Constanta și în Eforie Sud.

Autoritățile din Constanța și Tulcea sunt în alertă după ce localnicii au descoperit mai multe lebede moarte în Portul Constanta și în Eforie Sud, scrie ProTv.ro. Se pare că analizele au confirmat că moartea păsărilor a fost cauzată de prezența virusului AH5N1.

Astfel, autoritățile sanitar-veterinare au alertat toate primăriile din județul Constanța, iar cei din Delta Dunării monitorizează pasările din biorezervație. Specialiștii spun că virusul aviar se poate transmite foarte ușor de la pasăre la om, iar ulterior din nou la păsări.

„Prepararea termică obișnuită este suficientă. Virusul dispare, este un virus, în general virusurile sunt sensibile la temperaturile ridicate. Atenție, nu și la cele scăzute. Virusurile se simt foarte bine și materialul genetic se simte foarte bine la frig.”, a declarat Adrian Bâlbă, Director Complex Muzeal Științele Naturii.

Cum evităm răspândirea gripei aviare

„Crescătorul privat ar trebui să limiteze contactul pasărilor domestice cu pasările sălbatice. Să nu mai lase rațele să meargă la luciul de apă sau la periferia localității, să evite adăparea pasărilor în bazinele de suprafață acolo unde au acces și pasările sălbatice și bineînțeles să își ia anumite măsuri de prevenție în sensul de a nu merge dintr-o exploatație sau alta și a intra în exploatația proprie fără a face o dezinfecție sumară.”, a explicat Mitică Tuchilă, Direstor DSVSA Tulcea.

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. Zeci de păsări au fost sacrificate atunci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel